Europees overstromingsgeld komt vrij: 'Rijkelijk laat'

Schade in een tuinderskas in Baarlo, waar het water zo'n 50 centimeter hoog stond © L1 (Ruud van Broekhoven)
Het Europees Parlement stemt woensdag in met de 4,7 miljoen steun die Limburg uit Brussel krijgt na de overstromingen van juli 2021.
Het geld uit het Europees solidariteitsfonds was in vorige maand al toegezegd door de Europese ministers van financiën, maar komt nu pas vrij.

Bureaucratie

Europarlementariër Jeroen Lenaers heeft kritiek op het feit dat het geld pas anderhalf jaar na de watersnood vrijkomt. De CDA'er uit Stramproy vindt dat bureaucratische rompslomp de betaling nodeloos vertraagt.

Op de schop

"Veel mensen uit de regio zijn enorm hard geraakt door deze natuurramp en voor sommigen zijn hun huizen lange tijd onbewoonbaar geweest. Deze steun is dan ook enorm welkom. Het is wel teleurstellend dat de Limburgers hier maar liefst anderhalf jaar op hebben moeten wachten. Ik pleit er daarom voor dat dit fonds op de schop gaat, waarbij bureaucratische hordes worden weggewerkt en het flexibeler en sneller kan worden ingezet", zegt hij in een verklaring.

Steunpakket

Het geld is onderdeel van een groot pakket voor ondersteuning na natuurrampen. De watersnood van zomer vorig jaar trof ook Duitsland, België, Luxemburg en Oostenrijk. In de eerste twee landen kostte de overstroming levens. Deze landen krijgen ook geld uit het Europees steunfonds, variërend van ruim 600 miljoen euro voor Duitsland tot een kleine 8 ton voor Oostenrijk. Spanje krijgt verder geld voor een vulkaanuitbarsting op La Palma, en Griekenland voor een aardbeving op Kreta.