Reeks branden Leudal: celstraf voor Venlose pyromaan

Het horecapand aan de Rijksweg in Horn brandde helemaal af. © Fer Traugott
Voor het stichten van meerdere branden in de gemeente Leudal moet Mike de P. (32) de gevangenis in.
De rechtbank in Roermond heeft de man uit Venlo een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, opgelegd. De branden zijn begin 2021 door hem aangestoken.

Levensgevaarlijk

Zo ging een voormalig Chinees restaurant aan de Rijksweg in Horn volledig in vlammen op. Een leegstaande stal bij een boerderij in de buurt vatte ook vlam. Ook stak hij een afvalbak in brand waardoor het vuur oversloeg op een coniferenhaag. De vlammen waren zo hoog dat die tegen de gevel van een woning kwamen. "De rechtbank is van oordeel dat er levensgevaar dan wel zwaar lichamelijk letsel voor de bewoner van het pand te duchten was, nu uit de aangifte is gebleken dat hij aan het slapen was."

Voldoende bewijs

De politie zette een speurhond in en die leidde de agenten naar een complex in Horn waar Mike en Wouter van K. (21) destijds woonden. Mede door WhatsAppgesprekken, camerabeelden en een verklaring van huisgenoot Wouter acht de rechtbank bewezen dat Mike de strafbare feiten heeft gepleegd. Wouter is 'wegens gebrek aan bewijs' vrijgesproken.

Duizenden euro's

Naast de celstraf moet Mike ook zijn portemonnee trekken. Het bedrag van de schadevergoeding? Zo'n 40.000 euro.