Schaatsen wordt nog afgeraden: ijs te verraderlijk

Bij De Banen in Nederweert-Eind wordt gemeten hoe dik het ijs is. © L1 (Riël Linssen)
Het natuurijs in Limburg is momenteel nog te dun om veilig op te kunnen schaatsen.
Dat vertelt boswachter van Staatsbosbeheer Andy Liebrand aan L1.

Castenray

"Ik ben dinsdagavond bij een plas geweest in Castenray, maar daar zou ik nog niet op durven schaatsen. Afgelopen nacht was het voor mijn gevoel ook niet heel erg koud, en dinsdag heeft het overdag ook wat gedooid. Ik denk niet dat er heel veel ijs bij is gekomen", aldus Liebrand.

Nederweert

Bij De Banen in Nederweert heeft ijsmeester Louis Leenen woensdagmiddag gemeten hoe dik het ijs inmiddels is. "Momenteel is het zeker nog niet dik genoeg. Dat was ook wel te verwachten na drie dagen vorst. Dan moet er nog minstens drie, vier dagen vorst bij. Het liefst met een paar keer strenge vorst in de nacht en overdag moet het ook blijven vriezen", vertelt Leenen.

Stroming

De kans dat de ijzers later deze week wel ondergebonden kunnen worden, is nog niet gevlogen. "Het is ook heel erg afhankelijk van de situatie. Bij een diep grindgat, waarbij er bovenop een laagje ijs is en daaronder stromend water, is nog te dun en verraderlijk. Je moet echt op zoek naar een klein plasje met water", zegt Liebrand.

3,5 centimeter

Het ijs ligt er bij De Banen in Nederweert nog niet al te goed bij. Dat blijkt ook wel uit de dikte: 3,5 centimeter. Om te kunnen schaatsen moet dat minimaal zeven centimeter zijn. "En als het acht centimeter is, dan zeg ik: schaatsen maar!", aldus Leenen. Er moet nog zeker 3,5 centimeter bij en dat duurt met de huidige temperaturen ook nog zeker 3,5 dag: "Het is mogelijk dat we dan op zaterdag kunnen schaatsen. Maar we zijn afhankelijk van het weer. De weersverwachting ziet er niet slecht uit, maar we moeten het van dag tot dag bekijken. Ik ben hoopvol."

Eijsden

Bij een plas in Eijsden wordt er woensdagmiddag wél al volop geschaatst. Hoewel het dus nog niet overal kan of veilig genoeg is, zijn er enkele waaghalzen die de sprong wagen. De plas is erg ondiep en daarom durven de meesten al op de randen te schaatsen.