Lieke Martens: 'Oranje geraakt door borstkanker Vanity'

Afbeelding ter illustratie
De Nederlandse voetbalvrouwen hadden het dit jaar moeilijk met de plotselinge kankerdiagnose van hun voormalig ploeggenoot Vanity Lewerissa.
Dat zegt Lieke Martens in de L1-documentaire Vanity.

Zware operatie

Lewerissa kreeg in januari 2022 de diagnose borstkanker. Tijdens het EK voetbal onderging de Maastrichtse ex-international een zware operatie. De collega's waarmee ze vijf jaar eerder Europees kampioen werd, verdedigden op dat moment hun titel in Engeland. Het nieuws hakte erin. "Iemand van je eigen leeftijd, een vriendin. Ik voelde me altijd heel erg verbonden met Vanity", zo vertelt Lieke Martens. "Als je hoort wat haar overkomt, dat raakt je heel erg. Het houdt je bezig en je denkt echt vaak aan haar. Ook tijdens het EK. Ik stuurde haar appjes. Ik wilde laten weten dat ik er voor haar was."

VVV-Venlo

Martens en Lewerissa speelden samen in de Nederlandse jeugdelftallen. Om vervolgens in 2010 samen in De Koel te debuteren voor de vrouwen van VVV-Venlo. Een jaar later gingen ze -ook weer samen- naar Standard Luik, waar ze de Benelux Cup wonnen. "We hebben zo veel samen meegemaakt", vertelt Martens. Tijdens het EK, waar Nederland de titel verspeelde, moest Martens proberen om het noodlot van haar vriendin uit haar gedachten te bannen. "Het is topsport. Eenmaal als je op het veld staat, moet je een knop omzetten. Maar naast het veld was ik echt met haar bezig. Dat is zo raar, want dan is voetbal helemaal niks. Als je hoort dat zij vecht tegen borstkanker. Maar je staat op een eindtoernooi. Ik probeerde Vanity wel trots te maken."

Filmtheater Lumière

De documentaire Vanity gaat op donderdag 15 december in première in Cinema Lumière in Maastricht. Omdat de première is uitverkocht, volgt er op maandag 19 januari nog een extra voorstelling. De documentaire is deze maand ook te zien op L1 TV in de serie Limburg Doc.