Vrouwenmoord ook in Limburg een probleem

Onderzoek in de woning in Grevenbicht waar Wiel F. zijn vrouw Tiny om het leven bracht © L1
De aanpak van vrouwenmoord, oftewel femicide, is lastig vindt bijzonder hoogleraar in gender gerelateerd geweld Janine Janssen. De afgelopen twee jaar werden vijf Limburgse vrouwen vermoord door hun partner of ex-partner.
"Het speelt zich achter de voordeur af en op het moment dat er weinig toezicht is, valt de sociale controle weg. Dan ontwikkelt zich een voedingsbodem waarop dat geweld kan gedijen", zegt de hoogleraar bij L1mburg Centraal.

Voorbeelden

Wiel F. uit Grevenbicht werd in april tot 14 jaar cel veroordeeld voor het wurgen van zijn vrouw Tiny. De zaak wekte beroering, omdat Wiel ook een eerdere echtgenote om het leven bracht. In de gevangenis maakte hij kennis met Tiny. Ook in Reuver werd dit jaar na forensisch onderzoek in een woning geconstateerd dat Sawsan Mhamdi waarschijnlijk door haar man is vermoord. Haar lichaam was een paar maanden eerder verbrand aangetroffen in Duitsland. Die zaak loopt nog. En in Kerkrade werd vorige maand gerouwd, na de dood van een 34-jarige vrouw. Haar 41-jarige echtgenoot werd dezelfde dag nog opgepakt en wordt verdacht van moord. Hij zit vast in afwachting van zijn zaak.

Schaamte

Schaamte speelt volgens haar de grootste rol, als het gaat om het verborgen houden van geweld dat al dan niet fataal kan worden. Het ideaalbeeld van hoe een gezin of relatie eruit ziet, zorgt voor schaamte als de werkelijkheid heel anders is. "Er is eigenlijk een mix van angst, schaamte en loyaliteitsconflicten. Slachtoffers willen dat het geweld stopt, maar ze willen niet altijd van hun partner af." Het probleem speelt volgens Janssen ook in alle lagen van de bevolking: "Ik ken voorbeelden van geweld tegen vrouwen, hier van de universiteit", zegt Janssen.

Geen eenduidige oplossing

Het is een ingewikkeld probleem, waar geen eenduidige oplossing voor bestaat. Het vergt inzicht in de verschillende patronen van geweld. Soms gaan er ook ziektebeelden achter schuil. "Je moet als hulpverlener systematisch werken; naar iedere persoon in een gezin en de behoeftes kijken. Maar ook naar de geweldplegers, die het vaak wel van zichzelf weten en aankaarten. Dat maakt het vaak heel ingewikkeld."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!