Geld voor onderzoek waterbeheersing de Geul

Een kolkende stroom van de Geul trok door het centrum van Valkenburg (15 jul 2021) © Focus 22
De TU Delft gaat onderzoek doen naar de waterbeheersing rond de Geul. Het Rijk stelt daar geld voor beschikbaar.
In totaal gaat het om een subsidie van 4 miljoen euro, maar dat geld is ook bedoeld voor de gebieden rond de Lek en in Zeeland. Ook daar gaat de TU onderzoek doen naar de waterbeheersing.

Maatregelen

Na de zomer van 2023 gaan studenten van de TU Delft kijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn om wateroverlast tegen te gaan. Het onderzoek staat los van maatregelen die nu al worden genomen door het Waterschap, de Provincie en het Rijk.

In de praktijk

"Eigenlijk zijn het proeven die we in de praktijk gaan toepassen. We waren dit al van plan, maar door de overstromingen in juni vorig jaar is dat in Zuid-Limburg wel extra urgent geworden," zegt Matthijs Kok, hoogleraar waterveiligheid.

Aanvullend

Omdat er nu al flink in het landschap wordt ingegrepen, onder meer door de aanleg van waterbassins, gaan de studenten kijken wat er nog aan aanvullende maatregelen nodig zijn. Maar ook willen ze een systeem ontwikkelen waardoor mensen tijdig gewaarschuwd worden als er overstromingen dreigen. De onderzoekers spreken van slimme regenradars.

Overvallen

"Daar is al een app van het waterschap voor, maar we gaan samen kijken of er nog nauwkeuriger berekend kan worden als er hevige regenval dreigt en de mensen in het gebied moeten worden gewaarschuwd. Want in de zomer van 2021 werd Valkenburg overvallen door een vloedgolf en niemand was van tevoren gewaarschuwd. Hoewel dit wel heel extreem was, is het misschien toch mogelijk om iets van een waarschuwing af te geven."
De studenten van de TU komen na de zomer van volgend jaar naar Limburg. Het onderzoek gaat maximaal vier jaar duren.