Valkenburg krijgt vuurwerkvrije zones

Stockfoto © iStock
Valkenburg aan de Geul gaat komende jaarwisseling vuurwerkvrije zones instellen.
Dat heeft het college dinsdag besloten.

Oekraïense vluchtelingen

De gemeente kiest ervoor om vuurwerkvrije zones in te stellen rondom zorgcentra in Houthem, Berg en Terblijt en in het centrum. Maar ook in de buurt rondom het hospice, de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen en binnen Natura 2000-gebieden.

Motie

De gemeenteraad diende maandagavond unaniem een motie in om vuurwerkvrije zones in te stellen in buurten waar veel ouderen wonen en/of zorgcentra aanwezig zijn. Burgemeester Daan Prevoo voegde daar aan toe dat hij ook een vuurwerkzone wil bij Natura 2000-gebieden. "We moeten ook rekening houden met kwetsbare dierensoorten", aldus Prevoo, "die kunnen ook hinder ondervinden van vuurwerk".

Verbod

In Nederland is consumentenvuurwerk opgedeeld in verschillende categorieën. In de vuurwerkvrijezone mag het zogeheten F2-vuurwerk niet worden afgestoken. Onder deze categorie valt siervuurwerk zoals cake- en combiboxen, en ook vuurwerk waarbij door het aansteken van één lont meerdere sterren en vuurballen achter elkaar de lucht in worden geschoten. Het afsteken van knalvuurwerk, categorie F3, is landelijk verboden. Hierbij gaat het om Chinese matten, rotjes en Romeinse kaarsen, maar ook single shots en vuurpijlen.

Andere gemeenten

Naast Valkenburg aan de Geul, hebben ook Vaals en Eijsden-Margraten vuurwerkvrije zones aangekondigd. In Mook en Middelaar geldt al sinds 2021 een algeheel vuurwerkverbod.