Nederland, België en Duitsland achter Einstein Telescoop

Minister Robbert Dijkgraaf (links) praat met afgevaardigden in Bonn. © L1 (Maurice de Heus)
Er komt een taskforce van Nederland, België en Duitsland om de activiteiten rond het project van de Einstein Telescoop te stroomlijnen. Dat werd dinsdag aangekondigd in Bonn.
De drie buurlanden willen de onderlinge initiatieven beter op elkaar afstemmen. Naast de Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn was ook Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een van de ondertekenaars. Ook brengt de taskforce in kaart welke stappen er nog moeten worden gezet om in 2025 de kandidatuur van de grensregio in een definitief projectvoorstel in te dienen.

Bestuurders

Het gesprek in Bonn kreeg gewicht door de aanwezige bestuurders: naast Satijn en Dijkgraaf was ook gouverneur Emile Roemer aanwezig. Verder waren bestuurders en vertegenwoordigers uit Duitsland, deelstaat Noordrijn-Westfalen, Vlaanderen, Wallonië, de Duitstalige gemeenschap in België, het federale België en de Benelux aanwezig.

2025

Limburg is in beeld als locatie voor het meten van zwaartekrachtgolven. Dat project moet vorm krijgen met de zogeheten Einstein Telescoop. Het Europese besluit over de locatie van het project wordt in 2025 verwacht. Naast de Euregio is het Italiaanse Sardinië kandidaat voor het Europese prestigeproject.

Groeifonds

Eerder al besloot de regio om geen windmolens te plaatsen in de regio waar de bouw van de Einstein Telescoop wordt voorzien. Het Nederlandse kabinet besloot om ruim 40 miljoen euro uit het nationale Groeifonds te investeren in het project. Een bedrag van 870 miljoen euro wordt gereserveerd voor een eventuele Nederlandse inbreng in de bouw.

Dijkgraaf

Minister Robbert Dijkgraaf onderstreepte de Nederlandse ambitie met het Limburgse project. "De Einstein Telescoop is een fantastisch project", aldus Dijkgraaf in Bonn. "Voor de wetenschap, maar zeker ook voor het grensgebied tussen Limburg, Noordrijn-Westfalen, Vlaanderen en Wallonië. In Bonn hebben we vandaag afgesproken een mooie volgende stap te zetten naar het vormen van een consortium om deze telescoop ook daadwerkelijk naar onze regio te halen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de Euregio Maas-Rijn de locatie wordt van de Einstein Telescoop.”
Afgevaardigden uit Nederland, Duitsland en België in Bonn. © L1 (Maurice de Heus)