Venlose inzameling Oekraïne: 'Nu behoefte aan warme kleren'

Inzameling van goederen voor Oekraïners © L1
Drie Venlose vrienden zamelen sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne al spullen in voor slachtoffers en getroffenen. "De aandacht voor de oorlog ebt weg, maar wij blijven doorgaan. De oorlog lijkt misschien ver weg, maar is eigenlijk heel dichtbij"
Afgelopen juni zijn Gé Timmermans, Rob Jacobs en Sander Baken bij de grens in Oekraïne geweest op de eerste lading goederen af te geven.
Daar spraken spraken ze met mensen die uit het land zijn gevlucht. En die verhalen kwamen binnen: "We spraken daar vrouwen die met hun kinderen zijn gevlucht. Ze konden alleen de spullen meenemen die ze op dat moment konden dragen", vertelt Rob Jacobs. "Het waren echt oorlogstaferelen. Op de terugweg richting Nederland zeiden we al tegen elkaar dat we niet zouden stoppen met inzamelen."

Warme kleren

"Op dit moment is veel behoefte aan warme kleren", zegt Gé Timmermans. Het Russische leger heeft een deel van de elektriciteitscentrales verwoest waardoor een grote groep Oekraïners de koude dagen moet doorkomen zonder gas of stroom. "Iedere week krijgen we nog spullen binnen, daar zijn we blij mee. We hebben bijvoorbeeld goede kwaliteit dekbedden gekregen van een bungalowpark. We hebben nu in totaal zo'n acht kuub aan spullen ingezameld", aldus Timmermans.

Minder animo

Deze keer brengen de heren het niet zelf. Een organisatie uit Eindhoven transporteert te spullen. "Misschien dat we in voorjaar weer zelf die kant uitgaan. We blijven in ieder geval spullen inzamelen", zegt Jacobs. Het animo is volgens de initiatiefnemer wel wat weggeëbt. "De oorlog is al negen maanden bezig en komt niet meer iedere dag in het nieuws. En natuurlijk hebben we in Nederland ook andere dingen aan ons hoofd."

Financiële donaties zijn welkom

Het inzamelen van goederen gaat door, maar vooral de financiële donaties blijven achter. "We hopen dat richting kerstmis er mensen zijn die vanuit de kerstgedachte nog wat kunnen missen", hoopt Jacbos.
Alle informatie over de inzamelingsactie staat op de Facebookpagina van Venlose Vrienden voor Ukraine.