Steeds minder tipgeld uitgeloofd: dit jaar 30.000 euro

De zaken waar tegenwoordig nog tipgeld voor wordt uitgeloofd, zijn vaak zwaar. © iStock
Het Openbaar Ministerie heeft dit jaar in Limburg voor twee misdaden tipgeld uitgeloofd, voor in totaal 30.000 euro.
Dat is meer dan in 2021: toen werd één zaak beloond met een bedrag van 10.000 euro. De jaren daarvoor kwam het echter vaker voor.

Daling

Landelijk gezien looft justitie steeds minder vaak een beloning uit voor het oplossen van een misdrijf, blijkt uit gegevens van LocalFocus en ANP. De zaken waar tegenwoordig nog tipgeld voor wordt uitgeloofd, zijn vaak zwaar. Het gaan dan om moord, doodslag, (poging tot) liquidaties of overvallen.

Durlinger en ripdeal Kerkade

De twee Limburgse zaken zijn de zaak Xavier Durlinger, die 19 mei dood werd gevonden op De Kollenberg in Sittard en de ripdeal bij het Roda JC Stadion in Kerkrade. Daar overleed op 23 juni de 33-jarige Duitser Fabian Esser. Die had een afspraak met twee mannen voor de betaling van een voorschot op een huis. Het slachtoffer zou dit betalen met een groot geldbedrag in cash. Echter trokken de verdachten de tas met geld uit zijn handen en sprongen in hun auto. Het slachtoffer kwam onder de auto van de twee terecht en overleed. De verdachten sloegen vervolgens op de vlucht. Of de tips die bij beide zaken zijn binnengekomen ook hebben geleid tot de het uitkeren van het tipgeld, is niet bekend.

Zouo 'Tom' A.

Vorig jaar werd één gouden tip 'beloond' met tipgeld. Toen werd 10.000 euro uitgeloofd in de zaak van Zouo 'Tom' A. Hij wordt ervan verdacht op 13 november 2021 een 51-jarige bewoner aan de Elandstraat in Heerlen te hebben neergeschoten. De bewoner overleed één dag later aan zijn verwondingen.
In heel Nederland werd het afgelopen jaar tipgeld uitgeloofd bij 18 zaken. De meeste daarvan waren in het OM arrondissementsparket van Rotterdam (7 zaken).

Tanja Groen

Hoewel het vanuit Stichting De Gouden Tip komt en niet vanuit het OM, werd afgelopen jaar ook een beloning van één miljoen euro beloofd voor de gouden tip naar het antwoorden in de zaak van Tanja Groen. Tanja Groen verdween in de nacht van 31 augustus 1993. Ze fietste naar huis, nadat ze een feestje had gehad van haar Maastrichtse studentenvereniging Circumflex, maar ze haalde haar studentenkamer in Gronsveld niet. Ook de fiets waarop ze zich verplaatste, is nooit gevonden. Verschillende zoekacties leidden vooralsnog tot niets.
Kelly de Vries, dochter van Peter R. de Vries, deed afgelopen zomer een laatste oproep voor de tip die zou leiden naar antwoorden in de zaak van Tanja Groen.