Op steeds minder plaatsen kun je vuurwerk kopen

Verkooppunt voor vuurwerk. © iStock
Vuurwerk is op steeds minder plaatsen in Nederland te koop. In Limburg zijn 17 winkeliers gestopt met de handel. Dat is een daling van 35 procent.
De overblijvers hebben het drukker, want de vraag naar vuurwerk is gestegen. Dat blijkt uit door het AD (€) opgevraagd cijfers bij de 29 regionale omgevingsdiensten die toezicht moeten houden.

Gestopt

In 2019 waren er landelijk nog 1387 verkooppunten, dit jaar zijn er nog maar 1049 over, een daling van 24 procent. In Limburg daalde het aantal verkooppunten van 49 in 2019 naar 32 dit jaar. Alleen in Friesland (-40 procent) en Groningen (-36 procent) stopten relatief meer winkeliers met de handel. In Gelderland (-10 procent) en Flevoland (-13 procent) het minst.

Dierenwinkel

Ook 25 vestigingen van Pets Place Boerenbond willen niet langer vuurwerk verkopen. Het past niet meer in de filosofie van het bedrijf om dit in het assortiment te houden, omdat veel huisdieren juist een moeilijke tijd hebben door het vuurwerk. "De voorraden die we nog hebben, verkopen we nog in de 25 overige winkels. Volgend jaar stoppen we helemaal", stelt Bart Scheffer, operationeel directeur bij Pets Place Boerenbond, in de krant.
Het bedrijf heeft elf vestigingen in Limburg. In welke winkels nog vuurwerk verkocht worden, is op dit moment niet bekend.

Discussie

Voor veel andere winkeliers lijken de coronamaatregelen van de afgelopen twee jaar het grootste breekpunt. Door een landelijk vuurwerkverbod mocht er twee jaar op rij geen vuurwerk worden verkocht. Dat was voor winkeliers een reden om er zelf helemaal mee te stoppen. Ook de voortdurende discussie over een algeheel landelijk vuurwerkverbod speelt een rol. Ze hebben volgens het AD geen trek te investeren in veiligheidseisen voor misschien maar één jaar.