Wegenbelasting levert Limburg in 2023 meer op

A73 tussen knooppunt Het Vonderen en Linne. © Fer Traugott
De provincie Limburg verwacht volgend jaar meer inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting binnen te halen. De stijging is onder meer te danken aan hogere tarieven.
Limburg verwacht 4,6 procent meer inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting binnen te krijgen. Dat is na Zuid-Holland de hoogste stijging van alle provincies. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Prijsstijging

De wegenbelasting bestaat uit twee delen, een rijksdeel en een deel bestemd voor de provincies. Provincies verwachten 67 miljoen euro meer binnen te krijgen dan in 2022; in totaal ruim 1,8 miljard euro.
Provincies mogen het opcententarief zelf bepalen. Dit jaar was dit in Limburg 79,1 procent en komend jaar wordt dit verhoogd naar 80,6 procent. Limburg staat daarmee op de negende plaats. In Groningen en Zuid-Holland betalen automobilisten het hoogste opcententarief, namelijk 95,7 procent. Het laagste tarief betaalt men in Noord-Holland; 67,9 procent.

Meer onzekerheid

Autobezitters zijn komend jaar in Limburg dus meer geld kwijt aan motorrijtuigenbelasting. Maar dit zorgt niet voor de volledige inkomstenstijging voor de provincie. Er wordt ook rekening gehouden met een verdere toename van het wagenpark; meer auto's betekent ook meer inkomsten. Door de opmars van de elektrische auto's zijn de inkomsten echter wel onzeker. Elektrische voertuigen zijn immers vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.
Voor de provincies is de wegenbelasting een belangrijke inkomstenbron, omdat de opbrengst vrij te besteden is.