Parkstad overweegt juridische stappen tegen Volta

Zonnepanelen en arbeidskracht zijn de afgelopen jaren fors duurder geworden © iStock
De Parkstadgemeenten overwegen juridische stappen tegen het bedrijf Volta Limburg in Schinnen. .
De afspraken die zijn gemaakt voor het Zonnepanelenproject worden niet nageleefd door Volta, zo stelt verantwoordelijk wethouder Freed Janssen van Landgraaf.

Niet rendabel

Eind november besloten de gemeentes de samenwerking met Volta te stoppen voor het Zonnepanelenproject dat uit 2017 stamt. Vanwege oplopende materiële en personele kosten was het niet meer rendabel en werden toekomstige inschrijvingen afgewezen. De afspraken die met mensen zijn gemaakt die zich vóór deze einddatum hadden ingeschreven, zouden blijven staan. Toch is dat niet het geval.

Klachten

Bewoners klagen over de service van Volta. Zo zou Volta weigeren om zonnepanelen aan te leveren bij mensen die voor de sluitingsdatum akkoord zijn gegaan met de offerte van het project. Het zou over zo'n 270 klanten gaan, maar volgens verantwoordelijk wethouder Freed Janssen is de groep groter en zijn reguliere klanten hier niet in meegenomen.

Afspraak is afspraak

Wethouder Freed Janssen is stellig: "Afspraak is afspraak. Dat geldt voor mij als een groot goed. We hebben bewust gekozen om na 24 november geen klanten meer aan te nemen. Maar mensen die zich daarvoor aangemeld hebben dienen geholpen te worden door Volta".

Onderhoud

Volta Limburg voert het werk uit in opdracht van de Parkstadgemeenten. De afgelopen jaren maakten zo'n 4700 mensen gebruik van de regeling van het Zonnepanelenproject in Parkstad, waarmee particulieren zonder al te veel rompslomp en kosten zonnepanelen konden laten plaatsen. Ook het onderhoud was meegenomen in het pakket.

Juridische stappen

Hoewel duidelijk is dat Volta zich niet aan de afspraak houdt, wilde de wethouder niet meteen juridische stappen ondernemen: "Ik vind niet dat je meteen naar de rechter moet rennen als je geen gelijk krijgt. We zijn meerdere malen met Volta in gesprek geweest. Mede omdat we samen die einddatum hebben geprikt voor klanten."
Toch wint de gemeente momenteel juridisch advies in om voor de belangen van de inwoners op te komen.
Volta Limburg wilde maandag niet reageren.