L1mburg Centraal: Onderwijs aan nieuwkomers zit in de knel

Scholen die les geven aan nieuwkomers, zoals jonge vluchtelingen, kampen met een grote toestroom. © iStock
Volledig duurzame naftakraker op Brightlands. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Dit is L1mburg Centraal van maandag 12 december 2022.

Volledig duurzame naftakraker op Brightlands

Fabrieken die elektrisch worden aangedreven, zonder dat daar nog fossiele brandstoffen zoals gas of olie aan te pas komen. Het zou wereldwijd een oplossing voor het CO2-probleem kunnen zijn. In Geleen wordt de eerste installatie getest, die dat mogelijk zou kunnen maken. Op de Brightlands Campus van Chemelot staat een testreactor voor een elektrisch aangedreven naftakraker. Maandag gaf het Finse bedrijf dat de installatie heeft ontwikkeld een presentatie.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Onderwijs aan nieuwkomers zit in de knel

Scholen die les geven aan nieuwkomers, zoals jonge vluchtelingen, kampen met een grote toestroom. Soms wordt de termijn van drie maanden waar binnen kinderen op school moeten beginnen, niet gehaald. Bestaande scholen zitten vaak al vol en er is nauwelijks ruimte voor extra groepen, ook door het lerarentekort. In de studio is Roel op den Kamp te gast, teamleider bij de internationale schakelklassen (ISK) van het Emmacollege in Heerlen.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Willem II ontslaat Kevin Hofland

Kevin Hofland uit Brunssum is per direct ontslagen als trainer van Willem II. Reden voor het ontslag zijn de tegenvallende resultaten van de Tilburgse club.
Bekijk hier de hele reportage terug.

VVV verslaat MVV met 2-1 in Venlo

De spelers en staf van VVV-Venlo kijken met veel plezier terug op de derby tegen MVV. Dat is ook logisch want ze versloegen in het eigen stadion De Koel de Maastrichtse nummer drie van de ranglijst.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Roda JC in eigen huis onderuit tegen Heracles

Roda JC wist op voorhand al dat winnen van koploper Heracles Alemlo een lastig karwei zou worden. Dat bleek achteraf ook wel uit de 1-3 eindstand, ondanks een furieus begin van de Kerkraadse ploeg.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Lei-daag: hulp bij het schrijven van een LVK-lied

Donderdag is het zover, de Limburgs Eige daag; een nieuw initiatief in Limburg. Lei moet vanaf nu jaarlijks de trots op ons dialect en onze cultuur benadrukken. We besteden tot en met donderdag iedere dag aandacht aan die Limburgse cultuur. Met vandaag de spotlights op carnavalsliedjes. Verslaggever Guus Benders probeerde met hulp van een professional een nieuwe LVK-hit te schrijven.
Bekijk hier de hele reportage terug.