Begraafplaats Margraten geeft 8.500ste soldaat 'gezicht'

De ontdekte foto van soldaat John C. Webb © De Gezichten van Margraten
De 8.500ste soldaat die ligt begraven op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten heeft een gezicht gekregen.
Dat komt door een gevonden foto van soldaat John Coulson Webb, die er ligt begraven. Van de 10.000 graven, is hij sinds afgelopen weekend precies de 8.500ste soldaat met een 'gezicht'.

Fotoalbum van zus

De foto werd ontdekt door een Amerikaanse vrijwilliger, Sue Linton. Zij legde contact met de familie van Webb en vond in een album van Webbs oudste zus een foto: "Sue schreeuwde het in de mail bijna uit van blijdschap. Want eerder verzuchtte ze nog, net zoals andere vrijwilligers, dat het maar niet lukte om nog nieuwe foto’s te vinden", zegt voorzitter Sebastiaan Vonk van de Fields of Honor Foundation, initiatiefnemer van het project De Gezichten van Margraten.

Canada

Webb, geboren Canadees, nam na verhuizing naar de VS de Amerikaanse nationaliteit aan. Hij deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst bij het 501st Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division. De paratroeper sneuvelde tijdens de luchtlandingsoperatie Market Garden in september 1944. Na eerst begraven te zijn op een tijdelijke Amerikaanse begraafplaats in Wolfswinkel, vond hij zijn definitieve rustplaats in Margraten.

1.400 foto's

Er wordt nog gezocht naar ongeveer 1.400 foto's van begraven soldaten in Margraten. Volgens de organisatie wordt de zoektocht steeds lastiger: "Toen we aan het project begonnen in 2014 waren er nog geen eens 2.000 foto’s. We zijn dus van ver gekomen. Maar de moeilijkste gevallen zijn nog over nu. Van veel van hen zal er waarschijnlijk geen foto meer zijn."

Herdenkingsplechtigheid

Eens in de twee jaar worden de foto's tijdens een herdenkingsplechtigheid bij de graven geplaatst. De laatste keer was dat in 2018. Toen waren er nog maar 5850 gezichten te zien. Wanneer de gezichten weer te zien zullen zijn, is nog niet bekend. "Nadat eerder corona roet in het eten gooide, ligt nu de prioriteit van de begraafplaats bij de bouw van het nieuwe herdenkingscentrum, dat naar verwachting in 2023 opengaat", aldus de organisatie.
In 2024 bezoekt de familie van Webb de begraafplaats.