Verdwenen kanariesoort weer tot leven gewekt in Hegelsom

Een London Fancy-kanarie van kweker Piet Renders in Hegelsom © Piet Renders
Kanariekweker Piet Renders uit Hegelsom is er na jaren in geslaagd kanaries op de wereld te brengen van de soort London Fancy. Die soort was in de 19de eeuw heel populair, maar verdween in de 20ste eeuw.
De London Fancy ziet voor de leek uit als een heel normale kanarie. Ze worden groen geboren, maar worden later geel, met zwart aan het einde van hun vleugels en staart. En, heel belangrijk, hun donsveertjes moeten geel zijn en niet wit.

Kruisen

Eind jaren 90 begon de nu 67-jarige Piet aan deze uitdaging. En in 2004 kreeg hij door te kruisen met geschikte soorten voor het eerst een resultaat waar hij tevreden mee was. Maar zoals één zwaluw geen zomer maakt, maakt één kanarie geen London Fancy.
Om officieel te kunnen zeggen dat hij deze kanarie heeft kunnen kweken, moest hij jarenlang aan allerlei strenge voorwaarden voldoen. Met als uiteindelijk resultaat, keurmeesters die zijn kanaries bestempelden als een echte London Fancy. Dat gebeurde begin deze maand bij een keuring in het Belgische Roeselare.

Wereldkampioen

Daarmee heeft Renders een soort heilige graal voor kanariekwekers bereikt. Hij is een van de weinigen wereldwijd die officieel te boek staat als kweker van deze zeldzame soort. En nu gaat hij voor de volgende uitdaging: hij wil hij met zijn mooiste vogel wereldkampioen worden.