De duurzame kerstboom, bestaat die?

Duurzame kerstboom wordt omgezaagd. © L1 (Sjors Abeling)
Nu Sinterklaas weer naar Spanje is vertrokken, tuigt bijna heel Nederland de kerstboom op. Maar hoe ga je daar in een tijd van duurzaamheid mee om? En bestaat er zoiets als een duurzame kerstboom?
Volgens Jos Soogelee, boomkweker in Ransdaal, is dat best mogelijk.

Kweekproces

Bij een duurzame boom is het belangrijk om te kijken naar het kweekproces. "Een duurzame kerstboom, is een kerstboom die geteeld wordt zonder onkruidbestrijdingsmiddelen", aldus Soogelee. "Wij doen dat met schapen: die eten het onkruid tussen de bomen op." De uitwerpselen van de schapen worden vervolgens als natuurlijke bemesting gebruikt.

Echt versus nep

Of een kunstboom duurzamer is dan een echte kerstboom is volgens Milieu Centraal, een gids voor duurzame tips en adviezen, nog wel discutabel. Bij het maken van een kunstboom komen er broeikasgassen vrij. Daarnaast worden ze gemaakt in Azië, waardoor ze een behoorlijke reis moeten afleggen alvorens ze in een Nederlandse woonkamer opgetuigd worden. "De levende bomen daarentegen belasten het milieu door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, water en kunstmest voor de groei van de bomen. Daarnaast nemen ze grote stukken land in waar geen biodiversiteit kan ontstaan. Ook worden levende bomen vaak geïmporteerd uit Scandinavië en Polen waardoor het transport grote impact heeft op het milieu", aldus woordvoerder van Milieu Centraal Sanne Janssen.

20 jaar

"Als je voor een plastic boom kiest, zorg dan dat je deze op zijn minst 20 jaar gebruikt", laat Milieu Centraal weten. Na 20 jaar wegen de voordelen van het hergebruik op tegen de lasten van de productie van de boom.

Tweede leven

Wanneer je kiest voor een levende boom, wordt door de stichting aangeraden om te kiezen voor eentje met kluit. Deze kun je dan later in een pot of in de tuin planten. Maar dat is volgens Soogelee niet zo eenvoudig. "De kans dat het lukt om een kerstboom na gebruik te planten en in leven te houden is heel klein. De kluit is er om de boom beter houdbaar te krijgen en niet gemaakt om de boom een tweede leven te geven." Ook lijden de bomen behoorlijk in de periode dat ze binnen staan.

Juiste boom

Wil het wel kans van slagen hebben dan moet je volgens de boomkweker de juiste boom kiezen. "De Nordmann valt sowieso af, want die heeft een penwortel. Je moet een boom met kluitwortel hebben", zegt Soogelee, "dan blijven de gewone boom en de zilverspar over".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!