School Gennep 'lichtend voorbeeld' tijdens Paarse Vrijdag

Max Schutte kwam uit de kast in zijn eigen klas. © L1 (Peter Beeker)
Het Elzendaalcollege in Gennep neemt seksuele diversiteit heel serieus. Voor het tweede jaar op rij is de middelbare school door COC-Limburg uitgekozen tot winnaar van de Paarse Vrijdag Actie onder scholen.
Regenboogvlaggen in de gang, paarse slingers aan het plafond en een bijzonder bezoek van oud-leerling Max Schutte (19). Paarse Vrijdag op het Elzendaalcollege gaat wat de school betreft niet onopgemerkt voorbij.

Brief

"Is het al weer drie jaar geleden?" Max Schutte vraagt zich af wanneer hij voor het laatste op zijn oude school is geweest. Inmiddels studeert hij Bos-en Natuurbeheer in Velp. In zijn vmbo-klas op het Elzendaalcollege kwam hij uit de kast. "Ik had een brief geschreven die mijn mentor voorlas, want ik durfde het niet. De reacties op mijn coming-out waren heel mooi. Ik had het me niet beter kunnen wensen."

Uit de kast

De school in Gennep heeft Max Schutte gevraagd om te spreken met leerlingen die daar behoefte aan hebben. Max, geboren als vrouw, wist al heel vroeg in zijn leven dat hij man wilde zijn. Zijn transitie-behandeling begon op de middelbare school. "Ik weet van vrienden en bekenden dat het een heel moeilijke periode kan zijn om uit de kast te komen. Deze school pakte dat heel goed op. Ik heb me altijd veilig gevoeld en kreeg support van docenten en mede-leerlingen."

Kleine maatschappij

Het Elzendaalcollege neemt Paarse Vrijdag heel serieus maar er is ook begrip dat deze dag voor iedere leerling even belangrijk is. Docent Femke Alaerds: "Een school is als een kleine maatschappij. Niet alle leerlingen vinden de aandacht voor LHBTIQ interessant. Daar hebben we begrip voor. We verplichten niemand om dit thema belangrijk te vinden."