Actie ongewenst gedrag Venlo 'Van de zotte dat dit nodig is'

'Een hand wordt al snel op de bil gelegd, niet op de schouder' © Istock
Een ongevraagde hand op je billen, iemand die je net iets te lang aankijkt of een hand naar je kruis. Het hoort er niet meer bij en dat vinden de zusjes Evi en Ilse Camps ook. Zij zijn voor een schoolproject een campagne gestart om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan.
De studenten uit Grubbenvorst zetten de campagne, samen met verschillende kroegen uit Venlo, uit om bezoekers bewust te maken dat dergelijk gedrag verre van normaal is.

Niet normaal

"Je krijgt nog wel eens een hand op je billen of je wordt heel lang aangestaard en dat maakt het uitgaan gewoon niet meer leuk", legt Ilse uit. En precies dat was de reden voor kastelein Marc Hesselmans om deel te nemen aan de campagne. "Je wilt dat mensen zich prettig voelen in je kroeg en je gaat voor een veilige omgeving", legt hij uit. "Over deelname hoefde ik niet lang na te denken. Wel vind ik het van de zotte dat we zo'n campagne überhaupt nodig hebben."

Bewustwording

Dat het gedrag met deze campagne definitief verdwijnt verwachten de zussen niet. "Het gaat ons gewoon om bewustwording. Mensen moeten zich realiseren dat zo'n gedrag niet normaal is", aldus Evi. "Iets wat voor jou als heel normaal kan voelen, kan voor de ander het tegenovergestelde zijn."

Stappenplan

Om die bewustwording te creëren worden in verschillende Venlose kroegen posters opgehangen. "Daar staan voorbeelden op van wat dergelijk gedrag precies is. Maar ook hebben we een stappenplan samengesteld. Dus niet alleen hoe je zo'n gedrag kunt waarnemen, maar ook hoe je dan moet handelen", leggen ze uit. "Uit een enquête bleek dat mensen eerder hun eigen vrienden aan durven te spreken op dit gedrag dan een vreemde. Dat moet niet het geval zijn."

Sarah

De actie heeft veel gelijkenissen met een eerdere actie die Hesselmans zelf uitrolde. Sinds deze zomer kunnen bezoekers van zijn café bij barpersoneel terecht met de vraag "Is Sarah aan het werk?'" Wanneer die vraag wordt gesteld weet het personeel dat er iemand hulp nodig heeft.
Hoewel het gaat om een schoolproject waar de deadline van nadert weten de zussen zeker dat de campagne wordt doorgezet. Al hoopt Hesselmans dat campagnes als deze binnenkort niet meer nodig zijn.