Einde in zicht voor markante hijskraan in haven Stein

De oude havenkraan in Stein. © L1
De markante hijskraan in de haven van Stein moet weg. Dat heeft eigenaar L'Ortye besloten. Het stuk industrieel erfgoed staat in de weg, bovendien wordt het gevaarte onveilig.
De kraan uit 1968 is al 16 jaar niet meer in gebruik.

Behoud

Joop Langius van stichting Behoud Kranen probeert de kraan nog snel van de sloop te redden. "Het is jammer", zegt de Groninger die deze week nog een keer kwam kijken in Stein. "We proberen er alles aan te doen om de kraan te behouden. Er zou bijvoorbeeld een bed and breakfast van gemaakt kunnen worden."

Andere plek

De stichting heeft samen met de gemeente gekeken naar mogelijkheden om de kraan elders in de gemeente een plek te geven. Dat kost, naast de onderhoudskosten van 200.000 euro, nog eens tussen 50.000 en 70.000 euro aan transport. Dat gaat de gemeente te ver. "Het college heeft besloten dat de overname op die manier niet maatschappelijk verantwoord is in deze tijden", legt wethouder Gina van Mulken uit.

Ideeën

De gemeente heeft geprobeerd om inwoners, verenigingen en bedrijven te informeren over de mogelijkheid tot overname. L'Ortye laat telefonisch weten dat er wel ideeën zijn binnengekomen, maar die blijken onuitvoerbaar. Als er op 1 januari geen goed realistisch plan op tafel ligt bij de eigenaar wordt een sloopvergunning aangevraagd en verdwijnt het beeldbepalende object uit de voormalige, op één na grootste binnenhaven van West-Europa.