Ruim 15 miljoen in omgevingsfonds vliegveld Beek

Het vliegveld in Beek. © Jean-Pierre Geusens
Het omgevingsfonds dat is bedoeld om de overlast voor de omgeving van Maastricht Aachen Airport te beperken is gevuld met een bedrag van 15,35 miljoen euro.
Dat heeft de provincie bekendgemaakt.

Leefbaarheid

Het fonds is cruciaal bij de plannen om het vliegveld open te houden. Daarover nemen Provinciale Staten volgende week vrijdag een besluit. Een van de voorwaarden die in het reddingsplan staan is dat er een royaal gevuld omgevingsplan moet komen. Dat is bedoeld voor onder meer de isolatie van woningen of de opkoop van huizen als de bewoners vanwege de overlast willen verhuizen. Maar het geld is ook bedoeld om de leefbaarheid in de omgeving van het vliegveld te verbeteren. Bijvoorbeeld door de aanleg van een speeltuin of hangplek voor jongeren.

Omgevingsfonds

Eerder was al bekend dat de provincie 8,75 miljoen euro inlegt in het fonds. De luchthaven zelf brengt 3 miljoen euro in en Schiphol 800.000 euro. Opvallend is dat de gemeente Beek 1 miljoen euro bijdraagt, maar dat de gemeente Meerssen waar ook veel mensen wonen die last hebben van het vliegveld niet meedoet aan het fonds. Onderhoudsbedrijven op het vliegveld leggen samen 800.000 op tafel.