Limburgse e-bikes meest gewild bij dieven

Stockfoto © iStock
In de provincie Limburg worden relatief gezien de meeste e-bikes van heel Nederland gestolen.
Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Beke en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Er worden volgens de onderzoekers ieder jaar meer e-bikes buitgemaakt.

Maastricht bovenaan

Gemeente Maastricht voert de lijst van het relatieve aantal diefstallen aan. Daar werden tussen januari 2018 en augustus 2021 precies 1.600 elektrische fietsen gestolen. Per 1.000 inwoners betekent dat 13,3 e-bikes.
In absolute cijfers staat Maastricht op plek drie. Alleen in Amsterdam en Utrecht werden in de onderzochte periode meer e-bikes gestolen, respectievelijk 3008 en 1698.

Veel Limburgse gemeenten op lijst

In de top tien prijken nog vijf andere Limburgse gemeenten. Ook in Valkenburg aan de Geul (8,8 per 1000 inwoners), Venlo (8,6), Venray (7,1), Gulpen-Wittem (7) en Roermond (6,9) werden relatief veel elektrische fietsen gestolen. In totaal werden in Limburg tussen januari 2018 en augustus 2021 zo'n 6000 e-bikes buitgemaakt door dieven.

Proefritje

Bureau Beke en het CCV schrijven in het rapport dat diefstallen van (onderdelen van) e-bikes voornamelijk plaatsvinden bij fietsenwinkels. "De meeste e-bikes worden gestolen doordat de daders de e-bikes niet terugbrengen nadat ze er een proefrit mee hebben gemaakt of er één gehuurd of geleend hebben." Maar ook in en rondom stations, bij de huisartsenpost of het ziekenhuis en bij supermarkten maken dieven zich graag de voertuigen eigen.
Volgens de onderzoekers zijn de diefstallen geregeld het werk van internationale mobiele bendes. "De daders zijn veelal afkomstig uit Oost-Europa. De gestolen e-bikes worden dan ook vaak daarheen vervoerd", aldus het CCV.