'President rechtbank zette advocaat onder druk te stoppen'

Rechtbank in Maastricht. © ANP
President Martina Bijker-Veen van de rechtbank Limburg heeft een advocaat onder druk gezet om de advocatuur te verlaten.
Dat verklaart Hans Vogels, de deken van de Orde van Advocaten in Limburg, tegenover NRC.

Aangifte

De advocaat die weg moest, Richard Wagemans (70), heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de rechtbankpresident. Volgens de advocaat heeft Bijker-Veen hem wederrechtelijk geprobeerd te dwingen om te stoppen. Wagemans: "Dit tast de onafhankelijkheid van de advocatuur aan."

Vermeend meineed

Volgens de krant speelt de kwestie rond vermeende meineed van Wagemans in een privéconflict. De advocaat werd door de kantonrechter veroordeeld tot het betalen van een openstaande rekening, maar in het vonnis van de civiele zaak suggereerde de rechter dat Wagemans mogelijk meineed had gepleegd. Dit staat echter niet daadwerkelijk in het vonnis vermeld.

Vrijwillig

President Martina Bijker-Veen gaf naar aanleiding van het vonnis in een gesprek met deken Hans Vogels aan dat er geen aangifte zou worden gedaan van meineed wanneer Wagemans vrijwillig zou stoppen als advocaat. Vogels bracht deze boodschap over aan Wagemans, bevestigt de deken aan NRC.

Rechtstreeks

In een reactie laat Bijker-Veen aan persbureau ANP weten dat de uitspraak van de kantonrechter aanleiding was om met de deken in gesprek te gaan "omdat dit het beeld van de advocatuur binnen en buiten de rechtbank raakt". Ze erkent achteraf dat ze beter rechtstreeks met Wagemans had kunnen praten, zonder Vogels daarin te betrekken. Ze zegt nog geen aangifte tegen Wagemans te hebben gedaan wegens meineed. De president van het Hof in Den Bosch heeft de president en de advocaat inmiddels uitgenodigd voor overleg naar aanleiding van Wagemans' klacht.