Limburgs bedrijfsleven: 'Ondernemen bijna niet meer te doen'

Stockfoto. © iStock
De frustraties onder het Limburgse bedrijfsleven worden steeds groter. De ene crisis volgt op de andere. Steeds meer bedrijven staat het water tot aan de lippen.
Dat laat de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) weten. De belangenorganisatie van het Limburgse bedrijfsleven heeft vandaag een brandbrief gestuurd naar de Provincie, maar ook naar minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) en enkele Limburgse Kamerleden. Directe aanleiding is het gewijzigde stikstofbeleid waardoor veel (bouw)projecten stil komen te liggen of niet van start kunnen gaan.

Bizar

"Het is bizar dat je geen verduurzamingsmaatregelen mag doorvoeren omdat daar te veel stikstof bij wordt uitgestoten", zegt voorzitter Ron Coenen van het LWV. "Het opkopen van stikstofrechten is niet meer mogelijk waardoor alles dreigt vast te lopen nu. Dit land raakt in de greep van onhaalbare regels. Er is onlangs uitgerekend dat de stikstofcrisis de economie nu al 28 miljard euro kost. In Limburg treft het bedrijven voor honderden miljoenen."

Frustratie enorm

Coenen zegt steeds meer bedrijven aan de telefoon te krijgen. "Ze vragen zich echt af of gezond ondernemen nog wel mogelijk is. De frustratie is enorm. We vragen in onze brief dan ook aan de politiek om te kijken wat wel mogelijk is in plaats van alleen alles te blokkeren. Politici kunnen wetgeving veranderen of noodwetgeving in het leven roepen. De tijd daarvoor is nu gekomen."

Crisisteam

Het LWV roept de Provincie op om een zogenaamd 'Crisisteam Stikstofoverleving' in het leven te roepen. In die teams moeten vertegenwoordigers van de Provincie, experts en bedrijfsleven samen gaan bekijken wat er wel nog kan. Hoewel er nu met bijvoorbeeld de uitkoop van boeren, waardoor er minder uitstoot zal zijn, op termijn wel weer wat meer mogelijk is, duurt dat te lang, meent het LWV.

Meer problemen

Het gaat ook allang niet meer alleen over de afremmende stikstofmaatregelen. "De ene crisis volgt op de andere", zegt Coenen. "We hadden eerder al te maken met bijvoorbeeld het elektriciteitsnet dat niet voldeed waardoor bedrijven stilstonden. Dat is nu grotendeels onder controle, maar er zijn nog veel meer problemen."

Faillissementsgolf

LWV-directeur Huub Narinx voorspelde eerder dit jaar dat het bedrijfsleven een grote faillissementsgolf boven het hoofd hangt. Hoewel het in Limburg nog meeviel, steeg het aantal faillissementen vorige maand met ruim 40 procent ten opzichte van november 2021. Een opvallende stijging. Met name het midden- en kleinbedrijf wordt getroffen.

Hanteerbaar

"Het is hier nog geen 40 procent maar we zien wel dat het aantal faillissementen begint te stijgen", zegt Narinx. "Stijgende prijzen die niet doorberekend kunnen worden, maar ook door corona uitgestelde belasting die betaald moet worden. Het wordt de bedrijven te veel. Het wordt steeds meer een kwestie van hopen. Hopen bijvoorbeeld dat de energiekosten enigszins hanteerbaar worden."

Chemelot

Naast faillissementen nemen bedrijven ook het besluit om gewoon te stoppen. "Kijk naar Chemelot, daar ligt bijna de helft van de bedrijven stil, dat is echt heel alarmerend. Niet alleen voor die bedrijven, maar ook voor toeleveranciers en andere bedrijven in de keten. Het is niet te onderschatten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!