'Oranjevrouwen moeten meedelen in WK-verdiensten mannen'

De mening van de politici kon op instemming rekenen van de leerlingen van groep 8 van basisschool De Tovercirkel in Heerlen. © L1
Net als de Amerikaanse dames, zouden ook de Nederlandse voetbalvrouwen moeten meedelen in de WK-premies van de mannen. Dat zegt Europarlementariër Tom Berendsen in AvondGasten Europa.
De Amerikaanse voetbalbond sloot eerder een arbeidsovereenkomst waarin besloten werd om mannen en vrouwen gelijk te belonen.

Prijzengeld

Daardoor delen de Amerikaanse voetbalvrouwen in de 13 miljoen euro die de mannen opstreken na hun verlies tegen Oranje in de achtste finales. Die 6,5 miljoen is aanzienlijk meer dan de dames verdienden met hun eigen wereldtitel van drie jaar geleden. Het prijzengeld bij de dames ligt aanzienlijk lager. "Als het gaat om nationale elftallen vind ik dat echt een goed idee", zo zegt Europarlementariër Tom Berendsen.

Loonkloof

Het Europees Parlement nam eerder dit jaar nog het initiatief om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Gemiddeld verdienen vrouwen 13 procent minder voor hetzelfde werk. Toch vindt Berendsen het principiële besluit over beloning van de internationals niet per se iets voor Europese wetgeving. "Moeten we dat nu in het Europees Parlement beslissen, of zou zo'n sportbond zelf eens het lef moeten hebben om te laten zien dat het gelijk beloond moet worden. Ik zou het symbolisch heel mooi en terecht vinden als Nederland die beslissing zou nemen."

Vrouwenvoetbal

De KNVB besloot eerder dit jaar al om de Oranjevrouwen dezelfde basispremies te betalen als de mannelijke internationals. Maarten van Gaans, gedeputeerde van de Provincie Limburg, vindt het een principiële zaak. "Gelijk werk moet gelijk beloond worden. Dan maakt het niet uit of je man of vrouw bent, of iets daar tussenin. Ik zou dat ook graag in Nederland zien."

Tovercirkel Heerlen

De mening van de politici kon op instemming rekenen van de leerlingen van groep 8 van basisschool De Tovercirkel in Heerlen. Die brachten een bezoek aan Brussel om meer te leren over de Europese Unie. De uitzending van AvondGasten Europa is hier te zien.