L1mburg Centraal: Heerlen meest onderwereldgevoelig

Heerlen is het meest onderwereldgevoelig van Nederland. © iStock
Crisis bij de voedselbanken. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Dit is L1mburg Centraal van donderdag 8 december 2022.

Heerlen meest onderwereldgevoelig van Nederland

Zuid-Limburg loopt grote risico's om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Limburg is oververtegenwoordigd in de top 10 van alle Nederlandse gemeenten. In het onderzoek is gekeken naar zaken die een risico vormen, zoals het aantal leegstaande panden in een gemeente, huishoudens met schulden, problematisch drugsgebruik, huiseigenaren die al eens met justitie in aanraking zijn gekomen, of probleemjongeren. Hoe meer je van zulke zaken hebt in je gemeente, hoe kwetsbaarder je bent. Heerlen staat bovenaan de lijst, op de voet gevolgd door Kerkrade. Ook Sittard-Geleen (7), Brunssum (9) en Roermond (10) staan in de top-10.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Crisis bij de voedselbanken: meer klanten, minder producten

De nood is hoog bij de voedselbanken. In Limburg worden de zes voedselbanken bedolven onder aanvragen. Zelfs tweeverdieners met een koopwoning melden zich, omdat ze niet meer in staat zijn de dagelijkse boodschappen te betalen. Bij Voedselbank Venlo is vandaag een crisisoverleg over de situatie.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Steeds meer mensen hebben last van herrie van windmolens

Steeds meer mensen hebben last van de herrie van windmolens. Voor sommigen is het zelfs een reden om te verhuizen. Anderen hebben er slapeloze nachten van en vluchten soms noodgedwongen het huis uit. De regels van de overheid zijn onduidelijk en controle is er nauwelijks. Ook de windmolens in Ospeldijk veroorzaken veel geluidsoverlast, zo blijkt uit een documentaire van Zembla.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Stuur je nog kerstkaarten of worden het appjes?

Het is weer de tijd voor de kerstkaarten! Als je er zeker van wilt zijn dat je gelukwensen op tijd aankomen, moet je ze uiterlijk morgen op de post doen. Maar stuur je nog kerstkaarten of gaan de gelukwensen tegenwoordig via een appje of via social media?
Bekijk hier de hele reportage terug.

Lions met twee EC-duels in en tegen Italië

De handballers van Lions spelen vrijdag en zaterdag hun Europa Cup wedstrijd tegen het Italiaanse Junior Fasano. Het managent van de Sittardse club heeft uit noodzaak moeten besluiten om de twee duels in Italië af te werken.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Nederland-Argentinië in de archieven

Een prachtig affiche vrijdag, Nederland-Argentinië, in de kwartfinale van het WK in Qatar. Een duel met veel belangen, een rijke geschiedenis en daarin ook een flinke Limburgse inbreng. Collega Jelle Kleinen dook de archieven in.
Bekijk hier de hele reportage terug.