Interventieteam Heerlen maakt jacht op ondermijning

Interventieteam voert steekproef controle uit bij garageboxen in Heerlen. © L1
Het nieuwe interventieteam van de gemeente Heerlen controleert garageboxen op illegale praktijken. Onaangekondigd meldt het team zich en dan moeten alle garagedeuren open.
De controleactie is een steekproef. In het interventieteam zitten juridische mensen, boa’s, toezichthouders en douanemedewerkers. "We gaan niet af op meldingen of verdenkingen", zegt een teamlid.

Begrip

De eigenaar van een terrein in Hoensbroek met verschillende garageboxen heeft begrip voor het verrassingsbezoek. "Ik controleer alle verhuurde garages om de twee maanden om zicht te houden wat er in staat." De eigenaar haalt de sleutels die nodig zijn om de garagepoorten te openen voor het interventieteam.

Ondermijning

Garageboxen worden regelmatig gebruikt voor criminele activiteiten. Volgens de gemeente Heerlen gaat het dan meestal over opslag van illegale goederen of grondstoffen. De controles van het interventieteam moeten ondermijning tegengaan. Legale bedrijven worden steeds vaker gebruikt of misbruikt voor illegale zaken.

Onderwereldgevoelig

Heerlen bleek donderdag uit onderzoek van RTL Nieuws het meest onderwereldgevoelig van Nederland te zijn. De voormalige mijnstad spant de kroon als het gaat om drugszaken. Verder is vijf procent van alle Heerlense panden in het bezit van een veroordeelde eigenaar.

Dichte dozen

Tijdens de controle op het terrein in Hoensbroek vindt het team in één van de garages materiaal dat gebruikt zou kunnen worden voor een hennepkwekerij. Eén van de teamleden belt de politie om enkele dozen te openen die dicht zijn gemaakt. Het interventieteam mag zich wel toegang verschaffen tot de garages maar geen dichte dozen openen.
Tijdens de controle wil de gemeente ondernemers en burgers ook informeren zodat ze weerbaarder worden tegen ondermijning.