Sterft de kerstkaart uit? 'Appje kan ik niet ophangen'

Traditiedeskundige Ineke Strouken © L1 (Ruud van Broekhoven)
Het is weer de tijd voor de kerstkaarten. Als je er zeker van wilt zijn dat je gelukwensen op tijd aankomen, moet je ze uiterlijk vrijdag op de post doen. Maar stuur je nog kerstkaarten of gaan de gelukwensen tegenwoordig via een appje of sociale media?
Uit rondgang van L1 blijkt dat veel Limburgers minder of zelfs helemaal géén kerstkaarten versturen dit jaar.

Internet

Traditiedeskundige Ineke Strouken ziet dat er de afgelopen twee jaar wel veel kerstkaarten zijn verstuurd. Maar dat is nog altijd veel minder dan het vroeger is geweest. Strouken vindt het ontzettend jammer dat door de komst van internet steeds meer mensen ervoor kiezen om een appje te sturen in plaats van een kaart. "Ik ben altijd blij dat ze me een gelukswens sturen en ik app altijd terug, maar een appje kan ik niet ophangen."

Eeuwenoude traditie

Het versturen van kerstkaarten kent een eeuwenoude traditie. Wat begon van gelukwensen aan de deur veranderde in het versturen van handgeschreven boodschappen. Met de komst van het internet zien we ook een forse toename van mensen die hun gelukwensen digitaal versturen en dat vindt Strouken zonde.

Postzegel duurder

Vroeger ontving Strouken ruim honderd kaarten. De afgelopen jaren waren dat er twintig of dertig. Ze denkt dat de dure decemberzegel ook een oorzaak kan zijn. De postzegel is vaak duurder dan de kaart zelf.

Blijven versturen

Ondanks de bedreiging van de traditie blijft Strouken het ook heerlijk vinden om een kerstkaart te versturen. "Juist mensen die het extra nodig hebben stuur ik een kaart met een persoonlijke boodschap, dat wordt gewaardeerd", vertelt Strouken.