Twintig miljoen voor nieuwe brug tussen Roosteren en Maaseik

Afbeelding ter illustratie © L1
Er komt een nieuwe brug over de Maas tussen Roosteren en Maaseik. De Vlaamse overheid heeft 20 miljoen euro vrijgemaakt voor het project.
Door het hoogwater in juli 2021 is de Pater Sangersbrug beschadigd. De overspanning is in slechte staat en is dringend aan vervanging toe.

Blijft voorlopig open

In 2023 wordt het project aanbesteed zodat aannemers zich kunnen melden, laat Vlaams minister Lydia Peters weten. De werkzaamheden beginnen waarschijnlijk in 2024. Volgens de minister blijft de oude brug gewoon open tot de nieuwe klaar is, zodat het grensverkeer er geen hinder van ondervindt. De oude brug wordt wel regelmatig geïnspecteerd in verband met de veiligheid.

Nederland betaalde niet

De brug valt helemaal onder Vlaams beheer omdat de Nederlandse overheid eind negentiende eeuw niet mee wilde betalen aan deze verbinding tussen de twee Limburgen. De huidige brug is gebouwd in 1952, nadat de oorspronkelijke brug in de Tweede Wereldoorlog werd opgeblazen.
De nieuwe brug komt 'ongeveer op dezelfde plek' te liggen als de huidige brug, laat de Vlaamse overheid weten. De oude brug wordt pas afgebroken als de nieuwe klaar is.