Nood hoog bij voedselbanken: meer klanten, minder producten

De voedselbank in Venlo © L1
De nood is hoog bij de voedselbanken. In Limburg worden de zes voedselbanken bedolven onder aanvragen. Zelfs tweeverdieners met een koopwoning melden zich, omdat ze niet meer in staat zijn de dagelijkse boodschappen te betalen.
Bij Voedselbank Venlo is donderdagochtend een crisisoverleg over de situatie.

Hoe gaan we ze bedienen

"We krijgen zoveel aanvragen van nieuwe klanten dat we eigenlijk niet weten hoe we ze gaan bedienen en hoe het verder moet", vertelt Petra Dammeijer van Voedselbank Venlo in de L1 Nieuwsshow. "We zitten met betrokken vrijwilligers van de intake, de logistiek en de uitgifte bij elkaar om te kijken hoe we verder kunnen."

Redden het nu niet meer

De voedselbank ziet een explosieve stijging van het aantal klanten. "Vorig jaar, toen onze winkel openging, kwamen er tussen de 300 en 350 gezinnen. Vanochtend zaten we op 503." Volgens Dammeijer zijn de energieprijzen de klap voor de klanten. "Het zijn vaak mensen die niet naar de voedselbank hoeven te komen, omdat die het nog net redden. Dat red je nu niet meer, buiten de energieprijzen en de prijzen van de boodschappen."
De problemen bij de voedselbanken kondigden zich aan het eind van de zomer al aan, toen ook mensen met een baan zich begonnen aan te melden voor hulp.

Voldoen aan criteria

Mensen die bij de voedselbank aankloppen moeten aan criteria voldoen. "Neem van mij aan dat alle mensen die hier komen daaraan voldoen." Bij andere voedselbanken loopt het aantal net zo hard op als in Venlo. "Die zitten in dezelfde problemen." Voedselbank Venlo heeft daarbij ook nog te maken dat de aanvoer van voedsel om te verdelen, afneemt. "We krijgen minder spullen geleverd", geeft Dammeijer aan.

Over meer monden verdelen

Een van de opties is minder geven, maar wel meer mensen kunnen bedienen. "Wat we hebben wordt nu al over meer monden verdeeld. Je kunt mensen niet op een wachtlijst zetten. Als je niks hebt, en je moet dan ook nog wachten bij de voedselbank. Dat is toch verschrikkelijk."
Komend weekend begint de jaarlijkse actie bij de supermarkten om producten te doneren voor de voedselbanken. "Je krijgt goede producten uit supermarkt met een lange houdbaarheidsdatum. In januari dan verstomt het, dus dan gebruiken we de lange houdbare producten die we zaterdag inzamelen."