Heerlen meest onderwereldgevoelig van Nederland

Afbeelding ter illustratie © iStock
Heerlen loopt landelijk gezien het grootste risico dat het te maken krijgt met georganiseerde misdaad. Gemeenten in Zuid-Limburg blijken sowieso onderwereldgevoelig te zijn.
Dat komt naar voren in de Onderwereldkaart op basis van een onderzoek van RTL Nieuws naar zogeheten ondermijnende criminaliteit in Nederland.

Meerdere gebieden

Op meerdere gebieden is Heerlen terug te vinden in de landelijke top 5. Zo spant de voormalige mijnstad de kroon als het gaat om drugszaken. Van januari tot en met oktober dit jaar had de politie al 131 drugszaken en kwamen er 48 zaken van wapenhandel voor. Verder is vijf procent van alle Heerlense panden in het bezit van een veroordeelde eigenaar.

Meest onderwereldgevoelig

Ook lopen Heerlense jongeren een verhoogd risico dat ze in de drugscriminaliteit belanden. Het gaat om 1 op 15 jongeren. Daarnaast kampt 1 op 8 huishoudens met problematische schulden. Deze feiten bij elkaar opgeteld maken Heerlen het meest onderwereldgevoelig van Nederland.

Opvallend

Ook de nummer 2 blijkt in Limburg te liggen. Dat is buurgemeente Kerkrade. Ook hier worden veel inwoners verdacht van een ondermijnend delict. Opvallend is dat er in de top 10 nog drie Limburgse gemeenten te vinden zijn, te weten Sittard-Geleen (7), Brunssum (9) en Roermond (10). Venlo bezet een vijftiende plek van de 342 gemeenten in totaal.

Grote zorgen

Gouverneur Emile Roemer liet aan RTL Nieuws weten zich grote zorgen te maken. "Met 80.000 onbewaakte grensovergangen is het heel gemakkelijk om hier ondermijning te organiseren en ook heel vlot weer weg te zijn zonder gepakt te worden", zegt hij. De gouverneur doet een dringende oproep aan de minister. Volgens hem is er te weinig menskracht om de strijd aan te gaan met criminelen. "Dit kan Limburg niet alleen."

Verhardt

Criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke geeft bij RTL Nieuws aan dat het belangrijk is dat de strijd tegen criminele ondermijning hoog op de agenda staat. "Dit is één van de grote problemen van deze tijd. De drugscriminaliteit internationaliseert, verhardt en er gaan miljarden euro's in om. Dat geld krijgt vat op onze maatschappij."
De onderzoeksredactie van RTL Nieuws onderzocht samen met criminologen en experts op het gebied van ondermijning 20 indicatoren die iets zeggen over het risico op ondermijning, zoals leegstand of schulden.