Beek geeft wel ruimte aan meer woonwagens

Beek krijgt een duurzaam woonwagenkamp © L1 (Gerard Pansier)
In Beek wordt momenteel gebouwd aan een nieuw en duurzaam woonwagenkamp. Daarmee loopt de gemeente landelijk voorop.
In het Sinti-kampje tegenover de begraafplaats aan de Bosserveldlaan komt een duurzaam en gasloos woonwagenkamp.

Culturele identiteit

Vorig jaar constateerde het Rijk dat er van de uitbreiding van het aantal standplaatsen voor woonwagenbewoners nog weinig is terechtgekomen. Sinds 2018 ligt er een beleidsplan voor gemeenten over het waarborgen van de culturele identiteit van woonwagenbewoners door voldoende standplaatsen te realiseren.

Maatschappelijke noodzaak

Woningcorporatie ZOwonen bouwt nu samen met de gemeente Beek acht nieuwe, energiezuinige en gasloze huurwoonwagens. Volgens de bestuurder van ZOwonen, Janine Godderij, is dit in hun werkgebied en in Limburg een van de eerste locaties waar daadwerkelijk uitgebreid gaat worden. Dat het hier wel lukt komt omdat de gemeente lef en durf heeft volgens Godderij. "Maar de gemeente ziet ook de maatschappelijke noodzaak en zoekt daarin het partnerschap op met ons als woningcorporatie en ook met de bewoners", zegt ze.

Standplaatsen voor kinderen

Reinoud Weiss woont al 47 jaar op de woonwagenlocatie aan de Bosserveldlaan. Volgens hem is de taak die het Rijk bij de gemeenten neerlegt te vrijblijvend. Hij pleit voor een verplichting. "Als er geen standplaatsen gemaakt worden voor onze kinderen, dan gaat onze cultuur weg", aldus Weiss.

Cultuur doorgeven

De locatie in Beek krijgt ook een plek voor de stichtingswagen, die wordt gebruikt als accommodatie voor de Sinti om hun cultuur door te geven aan toekomstige generaties.

Herstructureren

Na de locatie aan de Bosserveldlaan gaan ZOwonen en de gemeente aan de slag om andere woonwagenlocaties in Beek te herstructureren. In andere gemeenten waar de woningcorporatie actief is lopen gesprekken hierover wat moeizamer volgens de bestuurder van ZOwonen.