Ondernemers ondergedompeld in kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie © iStock
Kunstmatige intelligentie is overal, ook al hebben we dat niet altijd in de gaten. Maar hoe kun je dit gebruiken binnen je bedrijf? Op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen waren woensdag ondernemers te gast die verschillende toepassingen van kunstmatige intelligentie konden ontdekken.
Sommige ondernemers kwamen met een specifieke vraag. Andere lieten zich verrassen door de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie is overal

Veel toepassingen van kunstmatige intelligentie zijn bekend. Bijvoorbeeld dat je op basis van je koopgedrag online een bepaald aanbod krijgt te zien. Netflix weet welke films je leuk vindt en de navigatie op je telefoon weet 's ochtends dat je naar het werk wil. "Ook bedrijven kunnen veel meer gebruik maken van de voordelen van kunstmatige intelligentie", vertelt Max Louwerse, hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de Universiteit Maastricht.

Opleiden personeel

Volgens Louwerse is kunstmatige intelligentie heel goed te gebruiken als je je personeel wil scholen. "Opleiden is belangrijk in elk bedrijf. Virtual reality kan hierbij een goed middel zijn. Je kijkt naar een simulatie en vervolgens wordt je gedrag gemeten. Met kunstmatige intelligentie kan de simulatie aangepast worden aan je gedrag en je op die manier bijsturen. Je krijgt dan een hele persoonlijke training."

Echt of namaak?

Een andere toepassing van kunstmatige intelligentie maakt het mogelijk een namaak product te herkennen. Het bedrijf Heroes ontwikkelde een app die namaak producten van 'echte producten' onderscheidt. Door het maken van een foto van het product en deze vervolgens te uploaden naar de site van het bedrijf kan de app zien of het product echt of namaak is.

Dé toekomst

Sommige ondernemers zijn wat terughoudender, wat vaak te wijten valt aan onwetendheid, zegt hoogleraar Louwerse. "Hoe meer we kunnen samenwerken met bedrijven en kennisinstellingen, hoe beter we ondernemers kunnen begeleiden. Dit is immers de toekomst. We leven al in een samenleving gestuurd door kunstmatige intelligentie. En dat wordt alleen nog maar meer."

Programma donderdag

Donderdag worden scholieren ontvangen op de campus in Heerlen. Na 16:00 uur is iedereen welkom om te kijken hoe kunstmatige intelligentie toegepast kan worden.