Provincie krijgt 111 meldingen van omzetschade hoogwater

Puinruimen in Valkenburg na het hoogwater van juli 2021 © L1 (Niena Bocken)
Bij de provincie Limburg zijn in totaal 111 meldingen binnengekomen van bedrijven die door het hoogwater van juli vorig jaar omzetschade hebben geleden. Ongeveer de helft van de aanvragen komt uit Valkenburg, in Roermond meldden zich tien gedupeerden.
Ze vragen in totaal een bedrag van ruim 6 miljoen euro, gemiddeld ongeveer 55 duizend euro per onderneming. In totaal was er 21 miljoen beschikbaar om uit te keren.

Omzetverlies

Afgelopen maandag was de laatste dag dat deze omzetschade kon worden geclaimd. Het Rijk had voor de provincies Brabant en Limburg 21 miljoen euro gereserveerd, plus nog drie miljoen aan operationele kosten. Aanvragers kunnen rekenen op maximaal 30 procent van het geleden omzetverlies in het derde of vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022. De overheid keert alleen uit als de omzet in een of meer van die kwartalen, minder dan de helft was dan een jaar eerder.

Beoordeling

De regeling was onder meer bedoeld voor horecazaken die door de overstromingsschade maandenlang gesloten moesten blijven, en in die periode dus ook geen omzet hadden. De komende tijd wordt er gewerkt aan de beoordeling van alle aanvragen. In januari zijn die afgerond en is duidelijk hoeveel er zal worden uitgekeerd.

Ingewikkeld en bang

Eerder deze week verwachtte ondernemerslobby MKB-Limburg nog dat veel gedupeerde ondernemers in Valkenburg en omgeving geen gebruik zouden maken van de regeling. Die zou volgens de branchevereniging te ingewikkeld zijn. Ook zijn ondernemers bang dat ze eerdere compensaties terug moeten betalen.