Familie geeft piano aan Laurentius Ziekenhuis Roermond

"Met muziek komen er heel veel emoties los", zegt muzikant Roger Hendrix van het ziekenhuis. © L1 (Pascal Courbois)
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is een piano rijker. Het instrument staat in de hal, voor muzikale bezoekers die even de tijd willen doden.
De piano is een gift van de kinderen van het overleden echtpaar Bloem. Een erfstuk, na de goede zorg in het Roermondse ziekenhuis. Als gebaar naar het ziekenhuis besloot Ingeborg Bloem samen met haar zus om de piano van hun moeder aan het ziekenhuis te schenken.

Muziek is belangrijk

Volgens muzikant Roger Hendrix van het ziekenhuis kan een piano belangrijk zijn: "In een ziekenhuis krijg je met heel veel emoties te maken. De een krijgt een goede uitslag, die is blij en opgelucht. De ander een slechte uitslag, is heel bedroefd en verdrietig. Met muziek komen er heel veel emoties los. De taal van muziek spreekt iedereen. Het brengt sfeer in het ziekenhuis en rust, een stukje rust."

Idee

Het idee van de piano kwam van Anouk Slik, geestelijk verzorger in het Roermondse ziekenhuis. "Ik spreek veel patiënten die langdurig in het ziekenhuis liggen en vaak geen kant op kunnen. Er is een tv, mensen kunnen hun eigen hobbyspullen meenemen. Toch is het ziekenhuis vaak beperkend, of zijn de eigen mogelijkheden beperkt. Ik heb meermaals met patiënten gesproken die muziek missen, het maken ervan of het luisteren ervan." En zo kwam Anouk op het idee een piano in de centrale hal te plaatsen.

Zoektocht

"We zijn met het ziekenhuis gaan kijken naar de mogelijkheden voor plaatsing van een piano. Vervolgens heb ik diverse mensen laten weten dat we voor het ziekenhuis op zoek waren naar een piano", vertelt bestuurslid Hetty Belgers. "Via via kwam ik in contact met de dochters van mevrouw Bloem. Zij zochten nog een goede bestemming voor de piano van hun onlangs overleden moeder. Na een opknapbeurt krijgt de piano officieel zijn plekje in het ziekenhuis."

Emotioneel

Voor Ingeborg Bloem is het emotioneel om de piano waar haar moeder nog op heeft gespeeld te horen. Maar ze hoopt vooral dat de piano wat rust en vreugde kan schenken: "Voor ons is het heel waardevol dat de piano hier staat."