Levantogroep neemt dag- en nachtopvang Maastricht over

Leger des Heils aan de Statensingel in Maastricht © Google Maps
Levantogroep neemt vanaf 2 januari de dag- en nachtopvang van het Leger des Heils over in Maastricht. Eerder liet die organisatie weten ermee te stoppen omdat het Leger des Heils tonnen per jaar zelf moet bijleggen voor de opvang.
Naast het financiële argument speelt ook mee dat er nog geen nieuwe alternatieve locatie gevonden is voor het pand aan de Statensingel.

Half miljoen tekort

Het Leger des Heils werd eerder gesubsidieerd door Maastricht, maar de gemeente kiest nu voor een aanbesteding waarbij er per dakloze een bedrag wordt betaald. Het bedraagt een zodanig bedrag, dat het Leger des Heils zelf een half miljoen moet bijlappen, zo liet Harrie de Heer van Leger des Heils eerder weten. Een gat dat volgens hem niet met creativiteit en goede wil valt te overbruggen. Bovendien gaat de kwaliteit van de hulpverlening eronder lijden, denkt de organisatie. Een eerdere handreiking van het Leger des Heils om het oude budget te handhaven werd door de gemeente niet overwogen.

Verandert niets voor de cliënten

Voor de cliënten die in de toekomst gebruik gaan maken van de dag- en nachtopvang door Levantogroep, verandert er volgens de gemeente niets. Er worden momenteel plannen opgesteld door de gemeente en Levantogroep om de organisatorische zaken op orde te krijgen. Ook blijft de inboedel behouden en komen er twee oude personeelsleden mee over in het nieuwe team.

Korter verblijf

De locatie aan de Statensingel in Maastricht kan zo'n 20 personen opvangen. Momenteel verblijven er 10 personen. Een gemiddeld verblijf duurt zo'n zes weken. Levantogroep wil toewerken naar een korter verblijf dat puur gebaseerd is op een eerste crisisopvang. In de toekomst moet het daarom makkelijker worden gemaakt om vanuit deze opvang door te stromen naar "een vervolgplek met zorg op maat", laat de gemeente weten.

Levantogroep

Levantogroep ondersteunt op het gebied van geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke opvang in Zuid- en Midden-Limburg. Dat kan in de vorm van wonen of zorg zijn, maar ook participatie in de maatschappij door een dagbesteding, aldus Levanto.