Vrijwilligers lastiger te krijgen: 'Door corona veranderd'

Stockfoto © iStock
Het is 7 december, ook wel Nationale Vrijwilligersdag. Maar nieuwe vrijwilligers krijgen is niet meer zo makkelijk als voor de coronapandemie. Dat merkt zorginstelling Sevagram die zo'n 1000 vrijwilligers heeft.
De zorginstelling heeft de vrijwilligers dagelijks hard nodig. Het is nu een uitdaging om nieuwe mensen te vinden.

Kentering

"Er is een kentering gekomen. Voorheen was het makkelijker", vertelt vrijwilligerscoördinator Swenna Buddingh van Sevagram op L1 Radio. "Het is makkelijk om corona overal de schuld van te geven, maar door de coronapandemie is er best wat veranderd. Het is moeilijker om vrijwilligers te krijgen."

Op zoek

Buddingh merkt dat er vrijwilligers zijn die het juist fijn vinden om met regelmaat te komen, maar ook mensen die zich niet willen binden en alleen met grotere activiteiten of wanneer het hen uitkomt een bijdrage willen leveren. Sevagram zoekt nog vrijwilligers voor de 1-op-1 contacten, zogenoemde maatjes. Maar ook voor de ondersteuning van activiteiten, zoals wandelen, rolstoeldansen, kienen en de ondersteuning bij de maaltijden.

Hoe blij

De huidige vrijwilligers worden deze dag in het zonnetje gezet om ze te bedanken voor hun diensten die ze voor niets aanbieden. Zo kregen deze mensen van Sevagram al een pakketje thuisgestuurd met een hart en een gedicht. "Alle vrijwilligers zijn uitgenodigd op de locatie zelf om het samen te vieren. Dan laten we een filmpje zien dat we met elkaar hebben opgenomen. Daarin laten we weten hoe blij we met ze zijn."
"Als vrijwilliger geef je dat hele kleine beetje extra, wat medewerkers graag willen geven maar niet altijd kunnen geven. De enige eis die we stellen is dat je gemotiveerd bent en leuk vindt om te komen doen", zegt de vrijwilligerscoördinator.