Weer geen vervanging V&D Sittard gevonden: ontwerpen te duur

De ontwerpen van CRA-Vastgoed en Kaspro voor het Huis aan de Markt. © Gemeente Sittard-Geleen (CRA-Vastgoed, Kaspro)
De gemeente Sittard-Geleen sluit de aanbesteding van het Huis aan de Markt, het pand ter vervanging van de V&D, af zonder gunning. De prijzen van de inschrijvers liggen namelijk miljoenen hoger dan het budget.
Het pand zou volgens de oorspronkelijke aanbesteding eigenlijk zo'n zeven miljoen euro mogen kosten, inclusief fietsenstalling. Eén van de twee inschrijvingen is zelfs 15 miljoen euro duurder dan het geplande budget.

Meer dan geraamd

"Met pijn in het hart hebben we het besluit moeten nemen om niet te gunnen, want we willen graag zo snel mogelijk het V&D-gebied op de schop nemen", zegt een teleurgestelde wethouder Andries Houtakkers. De inschrijvers, Kaspro uit Maastricht en CRA uit Eindhoven, hebben prijzen gegeven die twee tot drie keer zo hoog waren als oorspronkelijk geraamd. "Zoveel overschrijding is niet te verantwoorden", stelt Houtakkers.
In november 2021 werd al een eerder ontwerp van architectenbureau Mecanoo voor het Huis aan de Markt afgekeurd, omdat het niet voldeed aan de financiële en technische voorwaarden.

Bouwprijzen

Volgens Kaspro en CRA zijn de prijzen zo opmerkelijk gestegen door de flink gestegen bouwprijzen. De gemeente rekende er al op dat dit zou meespelen en sprak daarom in juni een prijsindexeringsmechanisme af. "Maar de hoogte van de overschrijding is onverwacht hoog", aldus woordvoerder van de gemeente Maarten de Kever.
Factoren als de complexiteit van constructies en de manier waarop de appartementen worden gebouwd, spelen ook een rol bij het bepalen van de prijs, net zoals de duurzaamheidsmaatregelen in het ontwerp.

Toekomstplannen

Medio november werden de ontwerpen nog tentoongesteld in een pop-up exporuimte op de Markt in Sittard. De prijzen waren toen niet bekend bij de gemeente. Ruim 4.000 inwoners hebben hun mening gedeeld. Daar kwam vooral uit dat architectuur belangrijk is en het gebouw goed in de omgeving moet passen. "Dat is absoluut niet vergeefs geweest", verzekert wethouder Houtakkers. De zogenoemde Participatiegroep Binnenstad heeft daardoor een goed beeld kunnen vormen van de visie van inwoners over het vervangende pand.
De gemeente bekijkt de komende weken op welke wijze een ontwikkeling op deze markante plek in Sittard mogelijk gemaakt kan worden", meldt De Kever. Medio februari moet er meer duidelijkheid zijn.

Vervanging van V&D

Het Huis aan de Markt zou onder andere een multifunctionele raadszaal, vergaderruimtes, flexwerkplekken en 30 woningen moeten herbergen. Het vervangt het kenmerkende V&D-pand aan de markt. Eerder dit jaar werd er uit het oude warenhuis asbest verwijderd. De stof, die gezondheidsproblemen kan veroorzaken, werd tijdens het sloopproces ontdekt.