Nieuwe dienstregeling NS: drie procent meer kans op zitplek

Een intercity van NS. © iStock
De nieuwe dienstregeling van de NS voor 2023 gaat zondag van start. De vervoerder meldt dat de kans op een zitplaats gemiddeld met 3 procent groeit.
Dat komt doordat de NS een derde van alle treinen in de dienstregeling van 2023 verlengt. Vooral op drukke momenten moeten er meer zitplaatsen komen. De NS wil dat er in weekenden 10 procent meer zitplaatsen zijn, dat zijn landelijk 85.000 stoelen.

Dienstregeling

Op vrijdagen, zaterdagen en zondagen zullen mensen die vanuit Heerlen naar het noorden reizen moeten overstappen in Eindhoven. Van maandag tot en met donderdag rijden de treinen wel door richting Randstad. Dat was voorheen niet het geval. De vervoerder kwam begin september al met enkele landelijke wijzigingen. Zo rijdt de sprinter tussen Weert en Tilburg Universiteit sindsdien in het weekend één keer per uur, in plaats van ieder half uur.
Op landelijk niveau is de aanpassing beter te merken. Zo gaat de avonddienstregeling vanaf september in om 20:00 uur, waar dat eerst 22:00 uur was. En vanaf december rijden er in de vrijdagspits bijvoorbeeld minder intercity's per uur.

Personeelstekort

Toen de dienstregeling van 2023 in augustus werd aangekondigd, gaf waarnemend president-directeur van de NS Bert Groenewegen aan dat de bestaande planning niet kon doorgaan door een tekort aan werknemers. Dat zorgde namelijk voor uitval van treinen, teleurstellingen bij reizigers en een te hoge werkdruk.