Voorbereiding Einstein Telescope: België betaalt zes miljoen

De Einstein Telescoop moet kilometers onder de grond om eventuele zwaartekrachtgolven te meten. © ASPERA
Om de Einstein Telescope naar de grensregio te halen, maakt Vlaanderen zes miljoen vrij voor 'voorbereidend onderzoek'.
De regio rond het Drielandenpunt in Vaals is kanshebber in de race voor het prestigieuze project waarmee in de diepe ondergrond metingen worden gedaan naar zwaartekrachtgolven uit het heelal.

Geschiktheid bodem

Onderzoekers, overheden en bedrijven in Nederland, België en Duitsland bereiden momenteel een gezamenlijk voorstel voor, een zogeheten bidbook, om de telescoop te mogen huisvesten. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar de geschiktheid van de bodem.

Wetenschappelijk onderzoek

Het geld komt via de Vlaamse overheid terecht bij een fonds, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), dat voorbereidend onderzoek voor de telescoop financiert. De Vlaamse minister Jo Brouns ziet het als een investering die zich terugbetaalt. "Of het nu gaat om uitdagingen in de zorgsector, de klimaatcrisis of de energietransitie, wetenschap en innovatie liggen aan de basis van alle vooruitgang die we hierin maken."
Kennisinstellingen moeten nauw gaan samenwerken. Op deze manier krijgen onderzoekers handen en voeten om "essentiële technologieën te ontwikkelen voor de Einstein Telescope", aldus de Vlaamse overheid.

De Einstein Telescoop

Onderdeel van de Einstein Telescope wordt een uniek ondergronds gebouw, een zogeheten observatorium, waar wetenschappers het sterrenstelsel kunnen bestuderen aan de hand van zwaartekrachtsgolven. De Euregio maakt grote kans om het project binnen te halen. Het eiland Sardinië is de andere kandidaat. Als België, Duitsland en Nederland het prestigieuze project binnenhalen, zou in de bodem van het Heuvelland over enkele jaren de aanleg van metingsbuizen beginnen.

Economische stimulans

De Vlaamse overheid voorziet dat de komst van de Einstein Telescope zorgt voor een stimulans voor de economie in de grensregio. Een toekomstig observatorium geeft werkgelegenheid aan zo'n 500 mensen en levert daarnaast nog 1.150 banen op. Bovendien zou het een stimulans geven voor de regionale kenniseconomie.