'Ondernemers lopen niet warm voor tegemoetkoming hoogwater'

Overstroming in Valkenburg. © L1 (Sjors Abeling)
Ondernemers die in de zomer van 2021 werden getroffen door het hoogwater, lopen niet warm voor de tegemoetkoming voor omzetverlies door hoogwater. Dat beweert althans ondernemersvereniging MKB-Limburg.
Sinds eind oktober konden de ondernemers via een formulier een aanvraag indienen waarmee ze een tegemoetkoming konden krijgen.

Kleine ondernemers

Volgens voorzitter Martijn van Helvert van MKB-Limburg zijn het vooral kleine ondernemers die geen aanvraag hebben ingediend: "Veel van deze kleine ondernemers denken geen recht te hebben op een tegemoetkoming of weten niet hoe zij de aanvraag in moeten dienen, terwijl ze wel veel schade hebben geleden." Daarnaast is er een groep ondernemers die niet eens van het bestaan van deze regeling wist, stelt Van Helvert.

Gesloten

Ondernemers hadden tot maandag de tijd om deze aanvraag te doen. Van Helvert pleit er nu voor dat ondernemers langer de tijd moeten krijgen. "We willen ze helpen, want veel ondernemers hangen na corona en het hoogwater in de touwen. Wij weten wie de ondernemers zijn en kunnen zo ook de provincie hiermee helpen."

Begrip

Hoteleigenaar George Laheij in Valkenburg begrijpt wel dat ondernemers terughoudend zijn. Ze zijn vaak bang uiteindelijk het geld weer terug te moeten betalen. Volgens Laheij staat in de voorwaarden dat alle uitkeringen die zijn gedaan in het kader van de coronaregelingen niet meetellen in de omzet. “Maar als je dan de hele paraaf doorneemt stond op de allerlaatste regel. Dat het wel mogelijk was dat die bedrijven die gebruik maakten van de subsidieregeling eventueel gekort zouden kunnen worden op reeds uitgekeerde NOW-uitkeringen en dat dat teruggevorderd kon worden”, zegt de hoteleigenaar.
Het hotel van Laheij ligt pal naast de Geul in Valkenburg en werd 14 juli vorig jaar ook overvallen door het water. Het hotel was maanden gesloten voor herstelwerkzaamheden. De hotelier heeft zelf wel een aanvraag ingediend. Maar als het problemen geeft stort hij het terug laat Laheij weten.