Heerlen wil schuldhulpverlening in eigen hand houden

Stockfoto © Istock
De gemeente Heerlen wil zelf de regie blijven houden bij de schuldhulpverlening van haar inwoners. Daarom stapt zij uit de Gemeenschappelijke Regeling Kredietbank Limburg.
Dat is een samenwerkingsverband tussen Sittard-Geleen, Maastricht, Kerkrade, Brunssum, Landgraaf en Heerlen.

Individuele gevallen

Omdat de huidige wet voor dergelijke constructies is gewijzigd, moeten de zes gemeenten kiezen voor het delegeren van de schuldhulpverlening aan de Kredietbank of niet. Heerlen kiest als enige gemeente voor dat laatste en wil dus stoppen met de gezamenlijke aanpak. Wethouder Peter van Zutphen (SP) stelt dat het gemeentebestuur invloed wil blijven hebben op de afhandeling van individuele gevallen.

Eigen team

“De gevolgen van het overdragen van bevoegdheden zijn groot en niet wenselijk. Bovendien beschikt Heerlen over een eigen Team Schuldhulpverlening. Door uit te treden kan de dienstverlening verder ontwikkeld worden. En het gaat niet meer kosten”, aldus Van Zutphen. Volgens de wethouder blijft Heerlen wel samenwerken met de Kredietbank en zal er in de praktijk niet zo heel veel veranderen.

Kredietbank

“We zullen een schuldhulpverleningstraject zelf uitvoeren of inkopen bij de Kredietbank of een andere externe partij. Al is het wel nu al zo dat we steeds minder diensten van de Kredietbank afnemen in verhouding tot de overige vijf gemeenten doordat we een eigen team hebben”, zo de wethouder.