Vuurwerkvrije zones Vaals en Eijsden, verbod in Mook

Bijna overal in Limburg mag tijdens de jaarwisseling vuurwerk worden afgestoken. © iStock
Alleen Vaals en Eijsden-Margraten hebben komende jaarwisseling enkele vuurwerkvrije zones afgekondigd. In Mook en Middelaar geldt al sinds 2021 een algeheel vuurwerkverbod.
Dat blijkt uit een rondgang van L1.

Vaals

Vaals kiest ervoor om een vuurwerkvrije zone rondom een zorgcentrum, een winkelcentrum en een tankstation in te stellen. De exacte locaties zijn het Prins Willem Alexanderplein, de achterzijde van zorgcentrum Langedael, de voetgangerstunnel tussen de Bloemendalstraat en het Sint Jozefplein, het voormalig Esso-tankstation aan de Maastrichterlaan en het gebied rondom het Shell-tankstation op dezelfde weg.

Eijsden-Margraten

Ook in Eijsden-Margraten zijn straks enkele vuurwerkvrije zones. Ze zijn bij de winkelcentra in Eijsden, Margraten en Cadier en Keer. Ook rondom verpleeghuizen, tankstations en in de nabijheid van het bosgebied mag geen vuurwerk worden afgestoken.

Mook en Middelaar

In Mook en Middelaar geldt als enige Limburgse gemeente - en één van de twaalf gemeenten landelijk - een algeheel vuurwerkverbod. Dat besluit werd vorig jaar genomen. "Er vond bij de jaarwisseling 2019-2020 in het winkelcentrum in Molenhoek een ernstig incident plaats, waarbij brand had kunnen uitbreken. Hierbij waren naast de jeugd uit de eigen gemeente, ook jongeren betrokken uit onder andere Malden. Vanwege de verwevenheid tussen de jeugd uit Malden en Molenhoek/Mook, heeft de politie geadviseerd ook in de gemeente Mook en Middelaar te besluiten tot een vuurwerkverbod", licht de gemeente de beslissing toe.