Fortunees Deroy Duarte is fysiek én mentaal weer in orde

Het moment waarop Deroy Duarte geblesseerd raakt. © Orange Pictures
Met slechts vier wedstrijdminuten in de afgelopen twee maanden in de benen, kijkt Fortuna Sittard-speler Deroy Duarte terug op een moeilijke periode.
De middenvelder kreeg te maken met een gescheurde binnenband in een knie. Duarte staat nog niet helemaal pijnvrij op het veld, maar is blij dat hij moeilijke barrières heeft weten te doorbreken.

Steunpilaar

Op de dag waarop Fortuna verder uit het dal klom, viel Duarte juist. In de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Volendam, op 2 oktober, moest hij zich na amper twaalf minuten al laten vervangen. Op dat moment was hij al ruim een jaar lang één van de weinige constante factoren in Fortuna's basiselftal. Zonder steunpilaar Duarte pakte Fortuna elf punten in zeven duels, al stond de Kaapverdiër in de laatste minuten van de sensationele ontknoping uit bij FC Groningen (2-3 winst) wel weer binnen de lijnen.

Break

Dat Fortuna met een fitte Duarte alleen maar sterker wordt, daar twijfelt niemand aan. Maar die terugweg is lang. Dat in die route een 'pauze' in de vorm van een extra lange winterstop is ingebouwd, is voor Duarte een geschenk uit de hemel. "Het is voor het eerst dat ik deze blessure heb. Het is lastig, maar de break heeft me goed gedaan, ook in het hoofd."

Zwaarder

En ook het trainingskamp in het Turkse Belek is een stimulans voor Duarte. "Ik vind dat je als club op trainingskamp móét gaan, het is belangrijk voor het team om een goede sfeer te creëren. Op trainingskampen train je daarnaast wat zwaarder. Daar ben ik niet per se fan van, maar achteraf ben ik er wel altijd blij mee." Duarte deelt in het Titanic Golf Deluxe Resort een kamer met Paul 'Paultje' Gladon. Volgens Duarte lijken Gladon en hij 'stiekem wel op elkaar'.

Oefenen

Fortuna, op dit moment twaalfde in de Eredivisie, hervat de competitie met een dan waarschijnlijk topfitte Duarte op 7 januari thuis tegen Go Ahead Eagles. De ploeg verblijft tot en met 11 december in Belek, waar op 5 december geoefend wordt tegen de Turkse nummer drie Adana Demirspor en op 10 december Livingston FC of FK Liepaja de tegenstander is.