Eeuwenoude schedel beroemde Limburger onderzocht

De vermoedelijke schedel van Dionysius. © L1
Een schedel en bovenkaak uit de 15de eeuw, afkomstig uit een reliekschrijn van het Bisdom Roermond wordt onderzocht. De grote vraag is of het de menselijke restanten zijn van de Limburgse kartuizer Dionysius van Leeuwen.
Het verzegelde houten kistje werd in de Caroluskapel in Roermond geopend.

Geschriften

Het schrijnreliek gaf meer prijs dan verwacht. De aanwezigen, waaronder professor Maarten Larmuseau uit België en fysisch antropoloog April Pijpelink, werden verrast dat er behalve de schedel en bovenkaak ook eeuwenoude geschriften in zaten opgeborgen.

Latijn

De eerste ruwe vertaling van het Latijn belooft echter weinig goeds. Op één van de papieren zou te lezen zijn dat het juist niet de schedel is van Dionysius van Leeuwen.

Vuil

Maarten Larmuseau: "We gaan dit met onze modernste technieken onderzoeken. Er zit gelukkig één tand in de bovenkaak. Dat is belangrijk voor DNA-onderzoek." Fysisch antropoloog April Pijpelink is gewend om met oude skeletten te werken. "Meestal halen we die uit de grond en zit er veel vuil aan. Deze schedel is keurig bewaard in een kistje. Maar dat wil niet zeggen dat het ook Dionysius is."

Beroemd

Dionysius van Leeuwen was in zijn tijd een beroemde kartuizer monnik vertelt kunsthistoricus Rob Dückers. "We zijn dat tegenwoordig vergeten maar ik durf te zeggen dat hij bij de tien beroemdste Limburgers aller tijden hoort."

Auteur

De kartuizer Dionysius leefde en werkte in Roermond. Net als zijn broedermonniken in het voormalige kartuizerklooster leefden ze in isolement en eenzaamheid om tot God te komen. Dionysius, die eigenlijk Denys van Leeuwen heet, werd in het Vlaamse Rijkel geboren. In zijn tijd als kartuizer was hij een productief en zeer gewaardeerd auteur.
Het DNA-onderzoek naar de schedel en bovenkaak kan nog enige tijd vergen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!