Gemeente trekt vergunning champignonkwekerij Grashoek in

Stockfoto © iStock
De gemeente Peel en Maas trekt de vergunning van een champignonkwekerij aan de Marisbaan in Grashoek in.
Het college van burgemeester en wethouders luistert naar het advies van de bezwarencommissie.

Buurtbewoners

Meer dan een jaar geleden verleende de gemeente Peel en Maas een omgevingsvergunning voor het telen van champignons aan de Marisbaan. De buurt ging in bezwaar en eiste dat er opnieuw gekeken moest worden naar de vergunning. Een onafhankelijke bezwarencommissie noemde vier redenen om de vergunning in te trekken.

Glastuinbouwteelt

In één van deze argumenten kan de gemeente zich in vinden en trekt daarom de vergunning in. De initiatiefnemer wil namelijk champignons telen, maar dat valt niet onder glastuinbouwteelt. "Toch past het initiatief wel in de visie die wij hebben", zegt wethouder Rob Wanten. "Het plan is innovatief en ook om economische redenen is het interessant. Maar de bezwarencommissie oordeelt dat champignonteelt niet onder de toegestane gewas valt."

Dezelfde constructie

Eerder merkten omwonenden al op dat champignons telen in een kas niet mogelijk is. Er zouden zonnenpanelen op het dak komen. "De champignonkwekerij zou wel aan alle eisen voldoen van een kas", vertelt Wanten. "Het heeft dezelfde constructie en er zitten dezelfde soort glazen platen in die normaal gesproken ook in een glastuinbouwkas zitten."

Tegenvaller

Dit besluit heeft het gevolg dat de initiatiefnemer niet verder kan met dit plan. Maar de plannen hoeven nog niet helemaal van tafel geveegd te worden. De initiatiefnemer kan opnieuw een vergunning aanvragen. "Daar beraden wij ons nog over", zegt initiatiefnemer Panbo desgevraagd.
Het kan zelfs zo zijn dat de initiatiefnemer hetzelfde plan indient, maar dan in plaats van champignons, komkommers gaat telen. "Dat zou inderdaad dan wel passen in het plan", zegt de wethouder. Ook kan de initiatiefnemer nog bezwaar maken op de beslissing van het college. "Wij beraden ons nu", zegt het bedrijf ook hierop. "Het is voor ons uitaard wel een tegenvaller."