Vervroegde afsluiting Russisch gas kost Venlo bijna vier ton

Stockfoto © iStock
De voortijdige beëindiging van het gascontract met Gazprom kost de gemeente Venlo dit jaar bijna 400.000 euro extra.
De nieuwe aanbieder Vattenfall rekent fors hogere prijzen.

Opdracht

Venlo anticipeerde met de overstap naar Vattenfall voor het einde van het lopende contract op een opdracht van energieminister Rob Jetten. Die stelde dat gemeenten voor 1 oktober een andere leverancier moesten zoeken.

Eerder

Het contract met Gazprom liep sowieso af aan het einde van dit jaar. Daarom is er samen met de andere gemeenten in Noord-Limburg eerder al een aanbesteding geweest voor een nieuwe leverancier. Vattenfall kwam daarbij als beste uit de bus. Met die partij werden vervolgens afspraken gemaakt om dit contract eerder in te laten gaan.

Hogere kosten

Aan het nieuwe energiecontract zitten wel fors hogere kosten. Waar het leveringstarief bij het oude contract nog rond de 95 cent per kuub gas lag, is dat in het nieuwe contract meer dan 2,20 euro. Bij een geschat verbruik van 300.000 kubieke meter gas gaat het om 382.000 euro aan meerkosten.

Compensatie

Meerdere partijen in de Tweede Kamer pleitten onlangs voor een compensatie van de extra kosten door het Rijk. Een woordvoerder van de gemeente stelt dan ook dat Venlo een aanvraag hiervoor gaat indienen bij het ministerie.