Landgraaf pakt vuurwerkoverlast aan met controles en sport

Stockfoto © iStock
Met politiecontroles en sport wil de gemeente Landgraaf vuurwerkoverlast tegengaan. Vrijdag gaat de vuurwerkcampagne van start.
De gemeente ziet een stijging in het aantal meldingen van vuurwerkoverlast. Burgemeester Richard de Boer vindt het onacceptabel dat inwoners en hun viervoeters ongemak ervaren vanwege vuurwerkoverlast.

'Alle elementen'

"Daarom kiezen we heel bewust voor een aanpak die alle elementen heeft om gezamenlijk gewenst gedrag te stimuleren. We gaan het gesprek aan met de jeugd, gaan in op onderwerpen als respect én geven graag mee dat knallen ook ergens anders kan, namelijk bij het sporten", legt de burgervader van Landgraaf uit.

Politie op bezoek

Jongeren die vorig jaar in beeld waren bij de politie of op de bon zijn geslingerd kunnen een bezoekje van agenten verwachten. "Insteek is om deze jeugdigen te waarschuwen dat er zerotolerancebeleid geldt inzake vuurwerkoverlast. De wijkagenten en de taakveldhouder jeugd van politie trekken hierin actief op met de boa's op straat", zegt de gemeente Landgraaf.

Lessen en controle

Daarnaast krijgen scholieren in het lager en voortgezet onderwijs lessen waarin het thema vuurwerk én overlast aan bod komt. Verder zullen er op middelbare scholen kluisjes gecontroleerd worden op aanwezigheid van vuurwerk.

Knallen met sporten

Tenslotte hebben verschillende jongerenwerkers van JENS en straatcoaches sportactiviteiten opgezet. In Waubach vindt vrijdagavond van 19:00 tot 21:00 uur de eerste vuurwerkcampagnedag plaats. Volgens de gemeente is de insteek dat je niet met vuurwerk moet knallen, maar dat sport daar wel alle ruimte voor geeft.