Heerlen heeft mediterraan draaigatje onder controle

Stockfoto © iStock
De gemeente Heerlen zegt de overlast van het mediterraan draaigatje flink te hebben teruggedrongen. Heerlenaren ervoeren flinke overlast van de zwarte, glanzende mier.
De mier is met succes met heet water bestreden, zo antwoordt het gemeentebestuur op vragen van de eenpersoonsfractie van de Partij voor Dieren (PvdD).

Blijven waakzaam

Die partij maakt zich grote zorgen over deze invasieve exoot die zich volgens haar agressief en supersnel voortplant en die straten en stoepen ondermijnt en zich in huizen en flatgebouwen nestelt. Maar wethouder Marco Peters (CDA) stelt dat Heerlen de situatie onder controle heeft. "Het valt op dit moment mee. Maar we blijven waakzaam. Daarbij is het doel het beheersbaar houden van de situatie en niet het uitroeien van deze soort mier."

Geen aparte informatiepagina

Hij vindt het gezien het geringe aantal meldingen en signaleringen momenteel niet nodig om een aparte informatiepagina op de gemeentelijke website in te richten voor het mediterraan draaigatje, zoals de PvdD had voorgesteld. Waar het speelt, worden bewoners rechtstreeks geïnformeerd, zo de wethouder.
Peters meldt ook dat uit navraag is gebleken dat de mier nog niet is gesignaleerd bij andere gemeenten in Parkstad en Zuid-Limburg. Een gezamenlijke aanpak is vooralsnog dan ook niet aan de orde.