Bestuursgedoe Bospop voorbij: iedereen terug aan tafel

De ingang van Bospop in Weert © Wesley van Bree
Het voltallige oude bestuur van Bospop moet weer samen aan tafel. De rechtbank heeft besloten dat ook de drie ontslagen bestuurders mee moeten praten over een toezichthouder voor het Weerter festival.
Hun ontslag is door de rechter ongeldig verklaard. Daarmee komt er een einde aan bijna twee jaar bestuurlijk gedoe bij het festival.

Toezicht

De affaire begon in maart 2021, toen bestuursleden Peter van Mierlo, Ed Sealtiel en Niek Houben werden ontslagen door festivalbaas Peter Verkennis. Volgens die laatste was er een 'onwerkbare situatie' ontstaan binnen het zevenkoppige bestuur, maar daar herkende het drietal zich niet in. Wat wel speelde was een wetswijziging die in juli dat jaar inging. Die bepaalde dat een stichting als Bospop een onafhankelijk toezichthouder moet krijgen. Over de manier waarop dat vorm moest krijgen, bestond verschil van inzicht binnen het bestuur.
Door het ontslag van de drie bestuursleden konden de overgebleven bestuursleden unaniem de organisatie anders inrichten. Door de uitspraak van de rechtbank wordt dat nu teruggedraaid, en moet het opzetten van een raad van toezicht opnieuw.